IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приливът от туристи подсили бизнес активността в японския сектор на услугите

Реалното заплащане в страната е записало най-големия си спад от над осем години насам

11:25 | 06.01.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Бизнес активността в японския сектор на услугите се е възстановил през декември, подкрепена от бума в международния и вътрешния туризъм, след като противоепидемичните мерки в страната бяха разхлабени, показа частно проучване в петък, цитирано от Ройтерс.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в услугите на au Jibun Bank е нараснал от 50,3 пункта през ноември до 51,1 пункта през декември. Въпреки повишението резултатът е под първоначално обявените 51,7 пункта за последния месец на 2022 г. С движението показателят се е запазил над границата от 50 пункта, разделяща понижение от повишение.

Възстановяването е било подкрепено от нарастващия брой международни туристи, както и от кампанията за отстъпки за вътрешни туристи, смята Лаура Дънман, икономист в S&P Global Market Intelligence.

Търсенето от чужбина за сектора е нараснало с най-бързия си темп от юли 2018 г. насам, става ясно още от проучването.

Според официалната статистика през ноември е имало близо 1 млн. души, посетили Япония. Това е бил и първият пълен месец, след като страната отново отвори границите си за индивидуално пътуващи туристи.

Друг фактор с благоприятно влияние е била Националната програма за отстъпки при пътувания – схема, финансирана от правителството, която субсидира пътувания в рамките на Япония. „На фона на правителствената програма, която ще продължи и през януари, можем да се надяваме да видим, че бизнес активността сред японския сектор на услугите ще се разрасне през новата година“, добави Дънман.

Общият PMI индекс, обединяващ данните за производство и услуги, също е нараснал от 48,9 пункта през ноември до 49,7 пункта през декември, но е останал на отрицателна територия за втори пореден месец.

Отделно проучване в петък показа, реалното заплащане в Япония е записало най-голямото си понижение от над 8 години насам през ноември, когато годишното намаление – изгладено спрямо инфлацията - е било в размер на 3,8 на сто.

Статистиката е неприятна изненада за Японската централна банка (ЯЦБ), която търси да постигне устойчива инфлация, избутана от увеличенията на заплатите, а не толкова от сегашните възходящи движения, предизвикани от поевтинялата йена и поскъпналите суровини.

Ноември е бил осмият пореден месец, в който е имало годишно понижение в реалното заплащане. Намалението от 3,8% е най-голямото от май 2014 г., когато то е било в размер на 4,1 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:22 | 06.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още