IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собственикът на Uniqlo увеличава заплатите на служителите с до 40%

Планът ще обхване служители в централата, както и в магазините, съобщи компанията

09:30 | 11.01.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Fast Retailing - собственикът на бранда за дрехи Uniqlo, ще увеличи годишното заплащане на служителите си на пълно работно време в Япония с 40%, опитвайки се да задържи и мотивира екипа, докато страната е изправена пред най-бързата инфлация от десетилетия, съобщава Bloomberg.

Планът ще обхване служители в централата, както и в магазините, съобщи компанията в сряда. Увеличението ще засегне новоназначените, управителите на магазини и по-широк кръг от служители, казаха още от компанията.

Най-големият търговец на дребно в Азия и доставчик на бърза мода се присъединява към други местни компании като Nippon Life Insurance и Suntory Holdings, които увеличават заплащанията, след като потребителските цени в Токио задминаха прогнозите, удряйки 4% за пръв път от 1982 г. Средното заплащане в Япония е на най-ниското ниво от страните в Г-7, а третата по големина икономика в света е в застой от десетилетия.

„Занапред новото заплащане на всеки служител ще бъде решавано от глобално уеднаквени критерии“, базирани на представянето на работа и резултатите, както и на способността за принос към бизнеса, казват от Fast Retailing.

Началните месечни заплати за завършили университет ще се увеличат до 300 хил. йени (2270 долара) от 255 хил. йени, а заплатите на новите мениджъри на магазини – до 390 хил. йени от 290 хил. йени, заяви Fast Retailing. За други служители компанията планира да повиши годишните заплати с до 40%, добави тя.

В резултат на корекцията, включително миналогодишното увеличение на заплащането на час за служителите на непълно работно време, общите разходи за персонал в Япония са напът да се покачат с около 15% тази година – влияние, което компанията може да компенсира с подобряване на производителността, заяви Fast Retailing.

Ходът на компанията следва серия подобни стъпки в корпоративна Япония. Nippon Life Insurance планира да увеличи заплащането за представители продажби с около 7%, увеличавайки разходите за персонал с около 100 млн. йени, а Suntory ще повиши заплатите с около 6%, сочат местни медии. Пивоварните Asahi Group Holdings, Kirin Holdings и Sapporo Holdings също обмислят подобни стъпки.

Средното годишно заплащане в Япония бе 39 700 долара през 2021 г., показват данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Средното ниво за страните от ОИСР е било 51 600 долара, а в САЩ то е най-високо – 74 700 долара.

Като се има предвид бързото застаряване на японското общество в резултат на твърде малкото раждания, в някои сектори вече се наблюдава остър недостиг на работна ръка. Според експертите това вероятно ще ускори увеличаването на заплатите на младите и талантливи работници.Същевременно, според коментари в японското интернет пространство, увеличението на заплатите може да доведе до отпадане на слабо представящите се компании и до преструктуриране. 

А наскоро японското правителство поиска от компаниите да повишат заплатите поради нарастващите разходи за живот. Очаква се този ход на глобалната компания за облекло да повлияе на ежегодните пролетни преговори за заплатите (шунто) между работодатели и работници в цяла Япония.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:37 | 11.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Мода виж още

Коментари

Финанси виж още