IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основната инфлация в Токио достигна нов 40-годишен връх през декември

Има все повече данни, които ще дадат основание на ЯЦБ евентуално скоро да нормализира паричната си политика, смята икономист

11:33 | 10.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основната потребителска инфлация в Токио, Япония, водещ показател за движението на цените на национално ниво, записа по-висок ръст от очакваното в размер на 4% на годишна база през декември, надминавайки целта на централната банка на страната за 2% за седми пореден месец, пише Ройтерс.

Увеличението, което е най-бързото от четири десетилетия насам, вероятно ще подкрепи пазарните очаквания, че Японската централна банка (ЯЦБ) може да сложи край на масивните си стимули за икономиката като промени своята политика за контрол на кривата на доходността.

Потребителските цени в Токио, Япония записаха най-големия си ръст от 40 години насам през миналия декември. Източник: Bloomberg L.P. Потребителските цени в Токио, Япония записаха най-големия си ръст от 40 години насам през миналия декември. Източник: Bloomberg L.P.

„Ясно е, че инфлацията в Япония се ускорява като тенденция. Разликата в брутния вътрешен продукт (БВП) на страната вероятно също скоро ще стане положителна“, смята Мари Ивашита, главен пазарен икономист в Daiwa Securities. „Като цяло виждаме повече данни, които ще дадат основание на ЯЦБ евентуално скоро да нормализира паричната политика“, допълва тя.

Ускорението на основната инфлация в Токио, която изключва цените на пресните храни, но включва тези на горивата, надмина медианните пазарни прогнози за повишение от 3,8%, както и отчетените 3,6% през ноември.

Последно такова равнище на инфлацията е отчитано в японската столица през април 1982 г., когато основната инфлация е била 4,2% спрямо година по-рано. Индекс, който изключва цените и на пресни храни, и на енергия, е бил с 2,7% по-висок, ускорявайки темпа си от записаните 2,5% месец по-рано.

Следващата седмица предстои да бъдат публикувани прогнозите на ЯЦБ за икономиката, като очакванията са регулаторът да завиши своите оценки за инфлацията.

Управителят на регулатора Харухико Курода многократно е отхвърлял възможността за лихвено повишение в краткосрочен план, поддържайки виждането, че ЯЦБ трябва да продължи да подкрепя икономиката, докато сегашната инфлация, задвижена от ръста в разходите, не се превърне в инфлация, предизвикана от търсенето и придружена от по-високи заплати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 10.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още