IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Форекс трейдърите се подготвят за най-бурния ден за дуото долар-йена от 2008 г. насам

Нивото на овърнайт волатилността между долара и йената предполага, че има 70% шанс валутната двойка да се търгува при 125,12-132,29 японски йени

15:32 | 17.01.23 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Предстоящото решение на Японската централна банка (ЯЦБ) за паричната политика в сряда (18 януари) се очертава да бъде най-големият риск за двойката японска йенащатски долар от световната финансова криза насам, като трейдърите залагат на възможно колебание от 2 или повече процента в полза на която и да е от двете валути, съобщава Bloomberg.

Скритата овърнайт волатилност на валутната двойка (тоест средноочакваната от трейдърите волатилност, позната като implied volatility, или IV  – бел. прев.) достигна най-високото си ниво от ноември 2008 г., докато пазарът се подготвя за още една промяна в паричната политика след хода от декември. Миналия месец ЯЦБ изненада пазарите и увеличи тавана за доходността по 10-годишните държавни ценни книжа (ДКЦ) до 0,5%.

Оттогава трейдърите увеличиха натиска върху ведомството, избутвайки доходността по 10-годишните японски ДКЦ над границата за три поредни дни.

Ефектът от още една промяна в политиката на ЯЦБ ще бъде усетен по земното кълбо, като е възможно ходът да предизвика поскъпване на йената и да доведе до ръст в световната доходност по облигациите. Ако централната банка отново избере да не предприеме ход, има очаквания за възход на валутната двойка, тъй като инвеститорите, прогнозирали промяна, ще търсят начин да покрият късите си позиции.

Икономистите са почти единодушни, че ЯЦБ ще запази ултраразхлабената си парична политика и целевата доходност по ДКЦ. Убедеността на пазарните играчи в тези прогнози обаче започна да намалява след изненадващото решение миналия месец, а трейдърите признават, че има възможност и от още една промяна в сряда.

„Има усещане, че няма чист път, по който ЯЦБ да се измъкне от трудната ситуация, в която се намира“, смята Саймън Харви, ръководител по форекс анализи в Monex Europe Ltd.

"Пазарите казват, че ако нещо се случи утре, най-лесният начин това да се изрази е, че ще има значителна волатилност“, допълни Харви. „Не знаем къде или в каква посока, но цялостната волатилност ще е по-висока“, посочи той.

Колебанията на йената спрямо други валути също нараства, като еднодневата волатилност между еврото и йената нараства до над 47%, ниво, последно отчитано през юли 2016 г. Ликвидността за по-краткосрочни опции с йени се влошава и спредовете се разширяват, според базиран в Европа трейдър.

Нивото на овърнайт волатилността между долара и йената предполага, че има 70% шанс валутната двойка да се търгува при 125,12-132,29 японски йени в сряда спрямо 129 йени във вторник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:32 | 17.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
sssaaa
преди 1 година
Наистина са в много патова ситуация.1.Форкаст за експорта им показва намаляне с 10%;2.Намаляне и вноса с близо 10%;3.Намаляне производството на машини с над 6% на месечна база пак. Би трябвало поне да вдигнат с 0,1% лихвите.... ще видим утре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още