IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Резкият ръст на цените на едро в Япония засили натиска върху ЯЦБ

Годишното повишение в цените за 2022 г. е най-високото, откакто се води статистиката

11:25 | 16.01.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цените на едро в Япония записаха по-голям от очакваното годишен ръст през декември, показват данните в понеделник, подсилвайки увеличаващите се доказателства за нарастващ инфлационен натиск, който може да накара централната банка на страната скоро да покачи лихвите си, пише Ройтерс.

Ценовият индекс на корпоративни стоки - отразяващ цените, които компаниите си начисляват една на друга за своите стоки и услуги – се е покачил с 10,2% на годишна база, надминавайки медианните прогнози за 9,5% ръст. През ноември повишението бе в размер на 9,7 на сто.

Въпреки че в световен мащаб цените на суровините намаляват, компаниите продължават да прехвърлят (върху потребителите) минали увеличения на разходите си за материали и суровини, като авточасти и електрическо оборудване, обясни представител на Японската централна банка (ЯЦБ) по време на брифинг във връзка с данните.

„Въпреки че инфлационният натиск от вноса намалява, фирмите все още прехвърлят нарастващите разходи за суровини у дома“, коментира Такеши Минами, главен икономист в изследователския институт Norinchukin. “Подобен ценови натиск обаче постепенно ще отслабне с достигането на върха на инфлацията при суровините и с вероятното забавяне на големите икономики през първата половина на тази година“, допълни икономистът.

За 2022 г. цените на едро са се покачили със средно 9,7%, достигайки рекордна стойност, откакто се води статистика от 1981 г. насам. Повишението е значително по-високо спрямо отчетения 4,6% ръст през 2021 г.

Предстои тази сряда (18 януари) ЯЦБ да проведе първото си заседание за годината, като масово очакванията са регулаторът да запази параметрите по паричната си политика без промяна. Икономистите обаче не изключват и възможността за някакво действие от страна на ведомството, което само месец по-рано изненада с повишение на тавана за доходността по 10-годишните държавни ценни книжа (ДКЦ) до 0,5%.

В петък се очаква да бъде публикувана статистиката за потребителската инфлация, като прогнозите са базовата инфлация в Япония да се е ускорила до нов 41-годишен връх от 4% през декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:54 | 16.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още