IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската централна банка може да се окаже по-непредсказуем играч от очакваното

Вниманието на инвеститорите в следващите дни ще е съсредоточено и върху представянето на китайската икономика през миналата година

10:45 | 16.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Японската централна банка (ЯЦБ) ще даде началото на решенията на големите регулатори тази седмица, когато в сряда (18 януари) предстои да проведе първото си за годината заседание за паричната политика.

Въпреки че 42 от 43 икономисти в анкета на Bloomberg очакват банката да запази параметрите по паричната политика непроменени, много посочват, че не може да се изключи и възможността от някакви действия. Причина за колебанието е предколедната изненада на ЯЦБ от миналия месец, когато на 20 декември регулаторът изненада пазарите и увеличи тавана за доходността по 10-годишните държавни ценни книжа (ДКЦ) до 0,5%. Въпреки че промяната подсили залозите, че регулаторът ще промени паричната си политика с ускоряването на инфлацията, оттогава представителите на финансовата институция не са дали сигнали за скорошни лихвени повишения.

Управителят Харухико Курода многократно е отхвърлял възможността за лихвено повишение в краткосрочен план, поддържайки виждането, че ЯЦБ трябва да продължи да подкрепя икономиката, докато сегашната инфлация, задвижена от ръста в разходите, не се превърне в инфлация, предизвикана от търсенето и придружена от по-високи заплати.

Предстои той да се оттегли от поста си през април, като спекулациите, че след това ЯЦБ ще се задвижи в посока нормализиране на паричната политика, нарастват.

"За да се противопостави на пазарния натиск за по-ранен ход за нормализирането на паричната политика, смятаме, че ЯЦБ можe да обяви, че внимателно ще следи разменните курсове на йената", коментира Юки Масуджима, старши икономист в Bloomberg Economics.

Инвеститорите обаче няма да следят единствено решението на ЯЦБ - те ще подложат на анализ и новите икономически прогнози на банката, които се очаква да покажат завишени оценки за инфлацията през текущата фискална година, която ще приключи през март, и за фискалната 2023 г. Ведомството може и леко да завиши прогнозите за фискалната 2024 г. в зависимост как бордът на банката вижда перспективите за ръста на заплатите.

Последно стана ясно, че основната инфлация в Токио, Япония, водещ показател за движението на цените на национално ниво, записа по-висок ръст от очакваното в размер на 4% на годишна база през декември, надминавайки целта на централната банка на страната за 2% за седми пореден месец. Последно такова равнище на инфлацията е отчитано в японската столица през април 1982 г., когато основната инфлация е била 4,2% спрямо година по-рано.

Заедно с цените се покачват и инфлационните очаквания на японските домакинства - през миналия декември 85% от японските домакинства са имали очаквания, че цените ще се покачат след година, като е налице намаление от отчетените 85,7% през септември, става ясно от тримесечен доклад на ЯЦБ.

Делът на домакинствата, очакващи ръст в цените след пет години, е бил 76,7%, докато три месеца по-рано той е бил 78,3 на сто.

На фокус тази седмица ще е и съседен Китай, който ще публикува информация за представянето на икономиката си през последното тримесечие на 2022 г. във вторник (17 януари), заедно с данни за промишленото производство, продажбите на дребно и безработицата. Статистиката може да покаже доколко благоприятен е бил ефектът от премахването на строгите противоепидемични мерки в страната, включително блокирания, редовно тестване и карантини.

Очакванията са, че БВП на Китай е забавил ръста си през четвъртото тримесечие и през цялата 2022 г. под натиска на пандемията и спадовете на имотния пазар, макар че в момента всички погледи са насочени към перспективите за възстановяването на страната.

В сряда (18 януари) се очаква публикуването на окончателните данни за ръста на потребителските цени в Европа, а в следващите два дни се очакват изказвания от представители на Европейската централна банка (ЕЦБ), включително на управителя Кристин Лагард.

В САЩ ще стане ясно увеличили ли са се продажбите на дребно през декември покрай празничното пазаруване за подаръци. Федералният резерв на САЩ ще публикува своите оценки за състоянието на икономиката, или т. нар. Бежова книга.

Продажбите на дребно в САЩ може да са намалели за втори пореден месец през декември. Източник: Bloomberg L.P. Продажбите на дребно в САЩ може да са намалели за втори пореден месец през декември. Източник: Bloomberg L.P.

Ето какво още ще следим в следващите дни:

Понеделник ще започне с данни за производствената инфлация в Япония през декември, докато в съседна Южна Корея ще стане ясно с колко е нараснал износът на страната през същия месец. Китай ще публикува статистика за цените на жилищата.

В Европа, и по-конкретно в Германия, се очакват данни за цените на едро през декември. По-късно през деня управителят на Английската централна банка (АЦБ) Андрю Бейли ще направи изказване.

Във вторник вниманието на пазарите ще бъде фокусирано върху Китай, където се очакват данни за брутния вътрешен продукт (БВП), за промишленото производство, безработицата и за продажбите на дребно.

Данни за пазара на труда ще има още и във Великобритания, докато Германия ще публикува статистика за потребителската инфлация през миналия декември, последвана от Италия. В Германия се очакват още и данни за икономическите нагласи, като такива ще има и за региона на Европа.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) ще публикува месечния си доклад. В ранния следобед ще стане ясно с колко се е ускорила инфлацията в Канада в края на 2022 г.

Решения на централни банки в следващите дни. Източник: Bloomberg L.P. Решения на централни банки в следващите дни. Източник: Bloomberg L.P.

В сряда Японската централна банка (ЯЦБ) ще вземе решение за размера на лихвения процент, като ще публикува своите прогнози за икономиката на страната. Освен това, в Япония се очакват още и данни за промишленото производство през миналия ноември.

Във Великобритания ще има данни за инфлацията, а малко след това ще стане ясно и с колко са се покачили цените в Европа през декември.

В САЩ ще има данни за празничното пазаруване през декември, а малко след това се очаква изказване от представители на Федералния резерв, който ще публикува своята т. нар. Бежова книга с оценки за състоянието на американската икономика.

Четвъртък ще започне с данни за пазара на труда в Австралия, както и за ръста на производствените цени в Швейцария. Най-много внимание за деня обаче ще събере Европейската централна банка (ЕЦБ), чийто управител Кристин Лагард ще направи изказване, а малко след това ведомството ще публикува протоколите от последното си заседание.

В САЩ се очаква ежеседмичната статистика за пазара на труда, както и за запасите на суров петрол. Заместник-управителят на Фед Лейл Брейнард ще направи изказване.

В последния ден от седмицата статистиката ще покаже увеличили ли са се продажбите на дребно в Обединеното кралство през декември. През деня се очакват коментари от редица централни банкери, в т.ч. Кристин Лагард от ЕЦБ, Йоахим Нагел от Германската централна банка (Бундесбанк), Томас Йордан от Швейцарската централна банка (SNB) и други. В Канада ще стане ясно свила ли се е търговията на дребно през миналия ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:43 | 16.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още