IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония занижи оценките за икономиката си за пръв път от 11 месеца

Икономиката се възстановява умерено, но има известни слабости, посочват експерти в правителствен доклад

11:45 | 25.01.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Япония занижи оценките си за националната икономика за пръв път от 11 месеца насам през януари, след като нарасналият брой новозаразени с коронавирус в Китай и забавянето в световното търсене на технологии и полупроводници навредиха на износа ѝ, особено за Азия, пише Ройтерс.

Правителството очаква икономиката, третата по големина в света, да нарасне в бъдеще, но Япония трябва да следи внимателно ефекта от нарастващия брой заразени в Китай, след като страната премахна строгите си противоепидемични мерки, става ясно от доклада.

Миналата седмица Японската централна банка (ЯЦБ) също занижи своите прогнози за следващите две фискални години насред опасения, че забавящото се търсене в световен мащаб ще навреди на икономиката на страната, разчитаща на износа си.

"Икономиката се възстановява умерено, но има известни слабости", посочват от правителството в своя доклад.

Властите занижиха оценките си за износа за пръв път от ноември 2011 г., като понижиха и вижданията си за вноса за пръв път от три месеца насам. Според доклада износът и вносът са започнали "да отслабват", след като предходните виждания бяха, че са останали "почти без промяна".

"Възстановяването на Китай от коронавируса може да повлияе на износа и производството на Япония и такава възможност стана по-видима миналия месец", посочват още експертите.

Правителството е останало нащрек и за низходящите рискове от световното икономическо забавяне насред паричното затягане и колебанията в инфлацията и финансовите пазари.

Въпреки това от правителството запазиха своите оценки за вътрешното търсене в Япония, като добавят, че частното потребление "се е увеличило умерено".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:45 | 25.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още