IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Годишната базова инфлация в Япония достигна нов 41-годишен връх през декември

Компаниите не са толкова предпазливи при покачването на цените, както преди, обясни икономист

15:56 | 20.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Базовата инфлация в Япония се ускори до нов 41-годишен връх през миналия декември на ниво от 4%, или двойно по-високо от целта на Японската централна банка (ЯЦБ) за 2%, съобщава Ройтерс.

Данните ще поддържат спекулациите за промяна в паричната политика въпреки последното решение на ЯЦБ дни по-рано.

Анализаторите са раздвоени дали ЯЦБ ще покачи лихвите тази година поради несигурност дали заплатите ще нараснат достатъчно, за да засенчат удара от поскъпващата издръжка на живот.

"Компаниите не са толкова предпазливи, както преди, при покачването на цените. Може инфлацията да остане над целта за 2% и през есента", коментира Йошики Шинке, главен икономист в института Dai-ichi Life Research Institute.

"Заплатите са ключови. Ако инфлацията остане около 2% и Япония премине през значително покачване на заплатите, ЯЦБ може да нормализира паричната политика. Ако обаче сметне, че ръстът на заплатите не е достатъчен, има също толкова голям шанс да запази позициите си".

Увеличението в базовата инфлацията през декември - извън цените на храните, но включващи тези на енергията - е в съответствие с медианните пазарни прогнози и надминава увеличението от ноември в размер на 3,7 на сто. Декемврийското повишение е и най-голямото на годишна база от декември 1981 г. насам.

Така годишната инфлацията се е ускорила за девети пореден месец.

Базовият базов индекс, изключващ храни и енергия, се е ускорил до 3% на годишна база през декември, след като през ноември той бе 2,8%.

По-внимателен прочит на данните предполага, че Япония тепърва трябва да премине през риска от спирала заплати-инфлация, който принуди Европейската централна банка (ЕЦБ) и Федералния резерв на САЩ да започнат цикъл на парично затягане.

През декември енергията, основен двигател на покачването на цени, е поскъпнала с 15,2 на сто, след като през ноември годишното увеличение бе 13,3%.

По-късно през деня управителят на ЯЦБ Харухико Курода заяви на Световния икономически форум в Давос, че решението от 20 декември миналата година за повишаване на целевата доходност по държавните облигации до 0,5% не е било грешно, "а абсолютно правилно". "Ще продължим сегашната супер приспособяваща се експанзионистична парична политика, за да постигнем целта от 2% за инфлацията по устойчив и стабилен начин", увери банкерът.

Той направи прогноза, че през фискалната 2022 г. японската икономика вероятно се е разраснала с около 2%, а през 2023 г. се очакват ръст от близо 2 на сто.

Курода обясни, че потенциалният растеж на японската икономика обикновено е около процент, затова и тези две последователни години на близо 2% растеж  означават, че "БВП разликата (между реален и потенциален растеж - бел. ред.) се затваря, пазарът на труда се затяга и очакваме ръстът на заплатите да се ускори, което евентуално ще доведе до достигането на целта от 2% инфлация".

"Това ни кара да се надяваме, че целта ще бъде постигната, но трябва да изчакаме известно време", обобщи Курода.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:57 | 20.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още