IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес активността сред японските производители продължава да се свива през януари

Разхлабването на противоепидемичните мерки е спомогнало за по-доброто представяне на сектора на услугите в страната

11:55 | 24.01.23 г.
Снимка: : Kiyoshi Ota/Bloomberg
Снимка: : Kiyoshi Ota/Bloomberg

Бизнес активността в японските фабрики се свива за трети пореден месец през януари на фона на устойчиво слабия износ и влошаващите се световни перспективи, показаха предварителните данни от проучване във вторник, цитирано от Ройтерс.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на au Jibun Bank в производството е бил на ниво от 48,9 пункта през януари, като е останал без промяна спрямо предходния месец. Границата от 50 пункта разделя понижението от повишението. С януарското движение показателят остава под тази граница за трети пореден месец, след като през декември записа най-бързото си понижение от над 2 години насам.

Същевременно секторът на услугите записва ръст за пети пореден месец, подкрепен от туризма и разхлабването на противоепидемичните мерки. Индексът за услугите достига 52,4 пункта през януари, или тримесечен връх, след като бе 51,1 пункта през декември.

Данните показват, че фабричното производство и новите поръчки намаляват за седми пореден месец през януари, макар и с по-бавен темп.

"Подобно на трендовете, отчетени през по-голямата част от последните шест месеца, разминаването между секторите на производството и на услугите се запази", каза Лаура Дънман, икономист в S&P Global Market Intelligence.

Общият PMI индекс, обединяващ данните за производство и услуги, нараства до 50,8 пункта през януари, с което се покачва над границата от 50 пункта за пръв път от три месеца. За сравнение - през декември той е бил 49,7 пункта.

Слабата активност сред производителите помрачава надеждите на централните банки, че ключовите преговори за заплатите в следващите месеци ще може да компенсират натиска върху потребителите от 41-годишния връх на инфлацията в страната.

Колкото до перспективите, фирмите в сектора на услугите са били по-малко оптимистично настроени, а подиндексът на бизнес нагласите записва най-ниското си ниво от 2 години насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:17 | 24.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още