IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлационните перспективи разделиха редиците на Японската централна банка

Централните банкери не са имали единно мнение по отношение на ръста на цените и постигането на целта за 2% ценова стабилност

13:11 | 26.01.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Представителите на Японската централна банка (ЯЦБ) не са имали единно мнение за перспективите за постигането на целта им за 2% инфлация, като някои от тях са предупредили, че може да отнеме време заплатите да нараснат стабилно, показа доклад на регулатора, цитиран от Ройтерс.

Различията във вижданията подчертават предизвикателството пред централните банкери да определят дали инфлацията, задвижена от покачване на разходите, ще се превърне в такава, подкрепена от силното търсене и по-високи заплати - предпоставка за увеличаване на ултраниските лихвени проценти.

На заседанието си през януари много членове са се обединили около важността от запазването на разхлабената парична политика, която да подкрепи икономиката и да спомогне на компаниите да увеличат заплащането.

Други от 9-членния борд на банката обаче са предупредили за разширяващия се инфлационен натиск и нарастващите перспективи за покачване на заплатите, а трети са били на мнение, че ръстът на цените ще се забави с отслабването на ръста на разходите.

"Компаниите стават все по-заинтересовани от увеличаване на цените и заплатите. Това може да предизвика положителен цикъл между икономиката и цените, задвижен от ръст в корпоративните печалби", посочва един от централните банки.

"Някои фирми са предпазливи за увеличаването на заплащането. Ще отнеме време заплатите да се покачат стабилно, затова е необходима и макроикономическа подкрепа", смята друг представител на ведомството.

Според трето мнение потребителската инфлация вероятно ще се забави отново до 2%, но понастоящем все още има известен път, който да се извърви". Последните данни показаха, че базовата инфлация в Япония е достигнала 4% през миналия декември, покачвайки се до нов 41-годишен връх.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:11 | 26.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още