IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес активността в японските фабрики се сви за трети пореден месец през януари

Потиснатите световни икономически условия продължават да ограничават потребителското търсене, обясни икономист

12:57 | 01.02.23 г.
Снимка: Noriko Hayashi/Bloomberg
Снимка: Noriko Hayashi/Bloomberg

Бизнес активността в Япония се сви за трети пореден месец през януари, показа частно проучване в сряда, въпреки че нагласите на производителите остават оптимистични поради подобрените ценови условия и предлагане, съобщава Ройтерс.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в производството на au Jibun Bank остана на ниво от 48,9 пункта през януари, запазвайки равнището си от декември, което е най-слабото от октомври 2020 г. Резултатът е в съответствие с очакванията на икономистите.

"Потиснатите световни икономически условия продължиха да ограничават потребителското търсене в японския производствен сектор", коментира Тим Мур, икономически директор в S&P Global Market Intelligence.

Според статистиката новите поръчки и продукцията са се свили за седми пореден месец през януари макар и с по-бавен темп спрямо предходните два месеца.

Освен това закъсненията в доставките са били най-малко срещани от февруари 2021 г., което предполага подобрение в затегнатите снабдителни вериги на доставка на части, като полупроводници.

"Надеждите за устойчиво подобрение в представянето на доставчиците, заедно с намалелите предизвикателства от пандемията от коронавирус, спомогнаха за последващо подобрение в бизнес нагласите в началото на 2023 г.", добавя Мур.

Отделна статистика в сряда показа, че Японската централна банка (ЯЦБ) е закупила държавни облигации на стойност 182 млрд. долара през януари в опит да защити целевата доходност върху 10-годишните държавни ценни книжа (ДКЦ). Големите покупки подчертават предизвикателството пред регулатора в поддържането на доходността, докато инфлацията е вече двойно над целта от 2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 01.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още