IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът на Япония одобри Казуо Уеда за нов гуверньор на централната банка

На последното си заседание сегашният състав на ЯЦБ остави паричната политика без промяна

09:05 | 10.03.23 г.
Казуо Уеда. Снимка: Bloomberg
Казуо Уеда. Снимка: Bloomberg

Японският парламент даде зелена светлина на ветерана и професор по икономика Казуо Уеда да поеме управлението на Японската централна банка (ЯЦБ) следващия месец. Това е първата смяна на гуверньора на банката от десетилетие, съобщава Bloomberg.

Горната камара в петък гласува в подкрепа на предложението Уеда да стане първият професор начело на централната банка. Решението бе взето само часове преди сегашният гуверньор Харухико Курода да приключи последното си заседание по паричната политика. Долната камара гласува в подкрепа на Уеда в четвъртък.

Одобрението на номинациите на гуверньор и негови заместници от премиера Фумио Кишида беше до голяма степен очаквано, тъй като управляващата му коалиция държи мнозинството и в двете камари.

Кишида постепенно променя 9-членния борд на ЯЦБ, за да го постави на по-неутрална основа. Никой от петимата назначени от него не е силен защитник на хлабавата парична политика, като Кишида обръща тенденцията, стартирана от бившия премиер Шиндзо Абе.

На парламентарните изслушвания за одобрението му миналия месец 71-годишният Уеда избегна да се обвърже с конкретна политика. Той заяви, че най-важната му задача е да избере правилната политика в правилния момент, независимо дали става въпрос за нормализиране, или продължаване на стимулите. Той не подсказа никакво намерение бързо да промени политиката.

Трейдърите следяха внимателно дали Курода ще изненада пазарите за последен път на срещата в петък, за да помогне и да подготви почвата за Уеда. ЯЦБ обаче запази позицията си без промяна, което доведе до поевтиняване на йената и спад в доходността по облигациите.

На срещата си ЯЦБ запази отрицателен основния лихвен процент, а по програмата за контрол на кривата на доходността също не настъпи промяна. Решението съоветства на позициите на почти всички 49 икономисти, анкетирани от Bloomberg.

Йената отслабна с 0,6%, преди да се възстанови от загубите, достигайки 136,70 йени за долар. Доходността по 10-годишните държавни облигации се понижи с над 11 базисни пункта до 0,385% спрямо ограничението на ЯЦБ от 0,50%.

Макар че почти всички анкетирани икономисти не очакват промяна на политиката, Goldman Sachs и BNP Paribas са сред онези, които предупреждават за риск от промяна в програмата на ЯЦБ за контрол на кривата на доходността. През декември централната банка неочаквано промени програмата си, разтърсвайки световните финансови пазари.

Основният фокус на анализаторите, следящи ЯЦБ, ще бъде позицията на Уеда върху нарастващите признаци за странични ефекти на пазара на облигации, доминиран от централната банка. Кривата на доходността на Япония остава изкривена и проучване на пазара на облигации на ЯЦБ миналата седмица показа, че нейното функциониране се е влошило до най-лошото в историята.

Във вота в петък горната камара одобри още Шиничи Учида – един от ключовите политически архитекти на Курода, и бившия ръководител на Агенцията за финансови услуги Риозо Химино за заместник-гуверньори от 20 март.

След като поеме поста от 9 април, Уеда ще проведе първата си среща по паричната политика на 27-28 април.

Също в петък излязоха данни за разходите на домакинствата в страната, които отчитат най-големия си ръст от 10 месеца въпреки инфлацията и спадащите реални заплати, сигнализирайки повече устойчивост на икономиката.

Разходите на домакинствата са се повишили с 2,7% през януари спрямо предишния месец, водени от увеличения в транспорта, комуникациите и забавлението, заяви министерството на вътрешните работи.

Данните показват, че има възстановяване на потребителското доверие в началото на годината въпреки опасенията за по-високите цени на горивата и ежедневните стоки от първа необходимост. Базисната инфлация в страната бе над 4% през януари – двойно над целевото ниво на ЯЦБ. Стабилното потребление може да захрани пазарни спекулации, че централната банка може да обмисли нормализиране на паричната политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:05 | 10.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още