IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската икономика за малко избегна рецесия в края на 2022 г.

БВП на страната се е разраснал с минималните 0,1% през периода октомври-декември

10:08 | 09.03.23 г.
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Японската икономика едва е успяла да избегне рецесия през последните месеца на 2022 г., разраствайки се минимално на фона на слабото потребление, след като се сви през третото тримесечие, показаха ревизирани данни. Това подчертава предизвикателството за централните банкери в опита им да закрепят колебливото възстановяване, предава Ройтерс.

Рекордно високата инфлация и забавящият се световен растеж на фона на всеобхватното затягане на паричната политика в много страни подкопават следпандемичното възстановяване на третата по големина икономика в света въпреки премахването на ограниченията около Covid, енергийните субсидии и ултрахлабавата парична политика.

Компаниите, под натиск на правителството да увеличат заплатите, за да стимулират потреблението на домакинствата, изпитват трудности в бизнеса си на фона на приглушеното търсене в момент на решаващи пролетни преговори с профсъюзите.

Брутният вътрешен продукт на Япония се е разширил с годишен темп от едва 0,1% през периода октомври-декември спрямо предварителна оценка за ръст от 0,6% и е много под медианната прогноза на икономисти в анкета на Ройтерс за увеличение от 0,8%. За юли-септември данните бяха коригирани до спад от 1,1%.

На тримесечна база разширяването е от едва 0,02%, показаха правителствени данни, докато предварителната информация и оценка на икономистите бе за ръст от 0,2%.

„Има по-слабо възстановяване на услугите, а ускоряващата се инфлация вероятно също е ограничила потреблението“, коментира Уакаба Кобаяши, икономист в Daiwa Institute of Research.

Частното потребление, което формира над половината от икономиката на страната, се е разраснало с 0,3%, показаха данни, което е под първоначалната оценка за ръст от 0,5%.

Разходите за услуги, като ресторанти и хотели, както и стоки, са били по-малко стабилни от първоначалните данни.

Капиталовите разходи са се свили с 0,5%, а местното търсене като цяло е формирало 0,3 пр.п. от ревизирания ръст на БВП – малко над първоначалните оценки. Нетният износ е добавил 0,4 пр.п.

Японската икономика е засегната от забавящото се външно търсене в резултат на влошаващия се световен растеж. Това доведе до рекорден търговски дефицит и най-голямото свиване на фабричното производство за последните осем месеца през януари.

Местното търсене осигурява известна подкрепа за икономиката благодарение на разхлабването на мерките срещу Covid-19 в Китай, включително граничния контрол за международни туристи през октомври, но инфлацията, която е на 40-годишен връх, подкопава перспективите за водено от потреблението възстановяване.

Като част от усилията да засилят покупателната сила на домакинствата правителството и Японската централна банка призовават компаниите да увеличат заплатите на работниците на годишните пролетни преговори за заплащането, които приключват този месец.

Междувременно стана известно, че най-големият синдикат в Япония е постигнал ранни споразумения за значителни увеличения на заплатите с работодателите. В безпрецедентен ход 18 синдиката под егидата на UA Zensen, който представлява работниците в секторите на услугите, текстила и дистрибуцията, обявиха първите резултати от внимателно наблюдаваните годишни преговори за заплатите.

Това се случва почти седмица преди официалното обявяване на 15 март на резултатите от годишните преговори от най-големите работодатели в страната. 18-те синдиката са постигнали пълно съгласие със своите работодатели за увеличение на средната заплата с 5,28%, заявиха синдикалистите на пресконференция, цитирани от Ройтерс.

Големите компании са напът да осигурят най-голямото увеличение на заплащането от 26 години, но то може да включва повишение от само 1% на базовото заплащане. Това поставя под съмнение дали Япония може да постигне вида устойчиво увеличение на заплатите, което централната банка вижда като ключ към стабилното постигане на целта си за инфлация от 2%.

ЯЦБ ще запази ултрахлабавата си парична политика на двудневната среща, която приключва в петък – последната в 10-годишния мандат на гуверньора Харухико Курода.

Слабите данни за БВП и предизвикателствата извън страната сигнализират труден път напред за възстановяването на Япония, казват анализаторите.

„Октомври-декември за Япония приключва с почти нулев растеж, разбивайки надеждите за възстановяване след свиването през юли-септември“, коментира Такеши Минами, главен икономист в Norinchukin Research Institute.

„Икономиката остава в трудна позиция от април нататък с нарастващ риск от забавяне на растежа в Европа и Северна Америка при безмилостно затягане на паричната политика“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:08 | 09.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още