IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уеда подкрепя продължаването на стимулите засега 

Скромните изменения на пазара показват, че трейдърите се затрудняват да направят някакви нови изводи от коментарите 

06:32 | 24.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Уеда по време на изслушването си пред депутатите. Снимка: Bloomberg LP
Уеда по време на изслушването си пред депутатите. Снимка: Bloomberg LP

Номинираният за управител на Японската централна банка Казуо Уеда заяви, че централната банка ще трябва да обмисли нормализиране на политиката, ако перспективите за цените се подобрят, като същевременно подкрепи продължаването на стимулите засега.

Говорейки по време на парламентарно изслушване в процеса на одобрение на назначението му, Уеда заяви, че централната банка ще спре масовото изкупуване на облигации, ако постигне целта си за стабилна инфлация от 2%. Той обаче добави, че за постигането на тази цел все още ще е необходимо време.

„Ако се появи още една ясна стъпка нагоре в подобряването на перспективите за ценовия тренд, неминуемо ще трябва да помислим за преразглеждане на контрола върху кривата на доходността или за стъпка в посока нормализиране на политиката", каза Уеда. 

Фючърсите върху японските облигации се повишиха, след като кандидат-гуверньорът заяви, че настоящото облекчаване на политиката на централната банка е подходящо, докато йената загубилекия ръст в цената и се търгуваше с малки изменения, тъй като търговците обмисляха коментарите му относно нормализирането на политиката. Акциите на банките поевтиняха.

Скромните пазарни движения показаха, че на трейдърите им е трудно да направят някакви нови изводи от коментарите.

Глобалните инвеститори и наблюдателите на ЯЦБ внимателно следят изслушването на Уеда за някакви намеци за това как той ще ръководи политиката като ръководител на централната банка на фона на интензивните спекулации за коригиране на политиката под новото ръководство след десетилетие на масирани стимули. 

Министър-председателят Фумио Кишида изненада пазарните участници с избора си за нов управител на централната банка. Уеда, който преди две десетилетия е бил член на управителния съвет на ЯЦБ, ще бъде първият академик, който ще стане управител, ако бъде одобрен. Мнозинството на Кишида в двете камари на парламента означава, че кандидатурата почти сигурно ще получи зелена светлина.

В проучване на Bloomberg, проведено след номинирането на Уеда през миналата седмица, 70% от икономистите прогнозираха стъпка към затягане на политиката до юли. Някои икономисти отбелязаха риска, че през март преди напускането на поста на досегашния управител Харухико Курода ЯЦБ може да промени програмата си за контрол на кривата на доходността, за да даде на Уеда повече време да обмисли първата си стъпка. 

Ако ЯЦБ прецени, че мощното облекчаване на паричната политика трябва да продължи, все пак ще трябва да помисли за устойчивостта на контрола върху кривата на доходността, каза Уеда.

Той обаче добави, че по време на изслушването ще се въздържи да навлиза в конкретиката на контрола върху кривата на доходността и че съществуват различни възможности. Съкращаването на матуритета на целевата доходност е една от многото възможности, а банката работи за преодоляване на страничните ефекти от подобен ход.

Не е необходимо да се променя съвместното изявление на централната банка и правителството, каза той. Знаковото споразумение, постигнато през 2013 г., задължава ЯЦБ да постигне стабилна инфлация от 2% възможно най-скоро и се разглежда като крайъгълен камък на стратегията за растеж „Абеномика“ на бившия министър-председател Шиндзо Абе.  Казуо Уеда по време на изслушването си пред японските депутати. Снимка: Bloomberg Казуо Уеда по време на изслушването си пред японските депутати. Снимка: Bloomberg

Курода, назначен от Абе за ръководител на централната банка, трябва да се оттегли от поста си на 8 април след десетилетие начело на регулатора, посветено на стимулирането на инфлацията в икономиката, която от години се бори със слаби или намаляващи цени.

Данните за януари, публикувани по-рано в петък, показаха, че базисната инфлация е достигнала 4,2%, което е над два пъти повече от ценовата цел на ЯЦБ. Под управлението на Курода регулаторът настояваше, че цените ще се охладят под целевата стойност и че са необходими повече доказателства за по-силен растеж на заплатите, за да се осигури стабилна инфлация.

Уеда повтори това мнение в коментарите си. Той заяви, че ЯЦБ не разполага с пряк инструмент за въздействие върху заплатите, като добави, че не е сигурен относно въвеждането на цел за заплатите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:36 | 24.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още