IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес доверието в Япония достигна 2-годишно дъно

Данните за производителите и сектора на услугите обаче са противоположни

09:55 | 03.04.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Бизнес доверието в Япония се е влошило през периода януари-март, достигайки най-лошото си ниво от над две години, показа внимателно следено проучване на централната банка в понеделник. Забавящият се световен растеж помрачава перспективите за зависимата от износа икономика, предава Ройтерс.

Доверието в сектора на услугите обаче се е възстановило, след като облекчаването на граничния контрол и краят на ограниченията около Covid-19 засилиха надеждите за възстановяване на туризма и потреблението, показаха проучването на Японската централна банка (ЯЦБ).

Проучването ще бъде сред ключовите данни, които централната банка ще прегледа при изготвянето на тримесечните оценки за растежа и инфлацията на следващата си среща на 27-28 април – първата с новия председател на централната банка Казуо Уеда.

Основният индекс, измерващ доверието на големите производители, е спаднал до 1 пункта към края на март от 7 пункта към края на декември, показаха данните на ЯЦБ, което е под медианната пазарна оценка за 3 пункта. Това е пето поредно тримесечие на влошаване и най-лошото ниво от декември 2020 г.

Доверието се е влошило за широк спектър от производители, като много компании се оплакват от влиянието на поскъпващите суровини и разходите за гориво, както и от забавящия се растеж извън страната и спадащото търсене на чипове, каза представител на ЯЦБ на брифинг.

Индексът на големите непроизводители се е повишил за четвърто поредно тримесечие до 20 пункта от 19 пункта към края на декември, което съответства на медианната прогноза на пазара, показа проучването. Надеждите за възстановяване на туризма и търсенето на услугите са подобрили доверието сред търговците на дребно и хотелите.

Големите компании планират да увеличат капиталовите разходи с 3,2% през фискалната година, която започва през април – под прогнозите на пазара за ръст от 4,9%, показа проучването.

Компаниите очакват инфлацията да удари 2,8% след година, 2,3% след три години и 2,1% след пет години, показа проучването. Това сигнализираха, че компаниите се готвят инфлацията да остане над целта на ЯЦБ от 2% през следващите години.

Икономиката на Япония с малко успя да избегне рецесия през последните три месеца на 2022 г. и анализаторите очакват скромно възстановяване през периода януари-март, ако изобщо има такова, тъй като бавният ръст на заплащането и растящите лихвени проценти удрят потреблението.

Много големи компании обещаха големи увеличения на заплатите през пролетните преговори с профсъюзите. Това осигурява на централните банки надежда, че потреблението ще се възстанови и ще компенсира изоставането от неочаквания срив при износа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:55 | 03.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още