IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Япония се е забавила за пръв път от над година

Значително влияние върху движението имат държавните енергийни субсидии

09:42 | 24.03.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Инфлацията в Япония се е забавила за пръв път от над година, тъй като държавните енергийни субсидии замаскирват по-силната базисна тенденция преди първата смяна в управлението на Японската централна банка от десетилетие, съобщава Bloomberg.

Потребителските цени без пресните храни са се увеличили с 3,1% през февруари на годишна база, забавяйки се с над 1 процентен пункт спрямо предишния месец заради по-ниските разходи за енергия, съобщи министерство на вътрешните работи в петък.

Макар че ключовият показател за централната банка показа очевидно добра новина за новия гуверньор на регулатора Казуо Уеда, отделен индекс, който премахва пресните храни и енергията, се е ускорил с най-бързия си темп от над 4 десетилетия, което показва засилване на фундаменталната ценова сила. Това може да захрани пазарни спекулации, че може да се наложи Уеда да премине към затягане на паричната политика по-скоро от очакваното.

„Правителствените мерки ограничават цените на енергията, но очаквам храните да продължават да поскъпват известно време“, казва икономистът Юичи Кодама в Meiji Yasuda Research Institute.

Общата инфлация е достигнала 4,4% без влиянието на държавните субсидии за енергия и пътувания, показаха данните. Ключова част от пакета с икономически стимули на премиера Фумио Кишида, обявена миналата година, представлява отстъпка от 20% на цените на енергията за домакинствата, които започнаха да се отразяват в данните през февруари.

Инфлацията се разпростира отвъд енергията и се очаква да се запази в обозримо бъдеще. Около 3400 хранителни продукта са поскъпнали през март, двойно повече спрямо същия месец на миналата година, показа доклад на Teikoku Databank.

По план през април цените на още 4900 продукта, включително вносна пшеница, трябва да бъдат увеличение. „Няма абсолютно никакви сигнали, че ценовите увеличения ще приключат скоро“, казва компанията в доклада.

За да смекчи влиянието от растящите цени, правителството каза в сряда, че ще увеличи съществуващите мерки за облекчаване на въздействието от цените и ще задели над 2 трлн. йени (15,3 млрд. долара) за това. Новата подкрепа включва субсидии за втечнен нефтен газ, както и директни суми за домакинствата с ниски доходи и децата им.

Други данни от петък показаха, че активността в сектора на услугите в страната се е засилила до най-високото си ниво от почти десетилетие през март, тъй като завръщането на китайските туристи е подкрепило търсенето.

Индексът на мениджърите по покупките (PMI) на au Jibun Bank за японския сектор на услугите се е повишил с 0,2 пункта до 54,2 пункта – най-високото равнище от октомври 2013 г.

Индексът за производствения сектор в страната се е увеличил с 0,9 пункта до 48,6 пункта, но все още остава под границата от 50 пункта, което показва свиване.

„Вдигането на останалите ограничения около Covid-19 в континентален Китай подкрепи доставчиците на услуги още повече, най-вече под формата на вътрешен туризъм“, коментира Усама Бхати, икономист в S&P Global Market Intelligence, която изготвя проучването.

Положителните данни за сектора на услугите контрастират с активността в производствения сектор, която остава на територия на свиване. Въпреки това предвид факта, че услугите имат много по-голямо влияние върху икономиката, Япония вероятно ще засили още растежа това тримесечие, след като за малко избегна рецесия в края на миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:42 | 24.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още