IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският дефицит на Япония се сви рязко след рекорда си през януари

Влиянието на китайската Нова година се е обърнало, забавяйки вноса и насърчавайки износа

09:28 | 16.03.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Търговският дефицит на Япония се е свил рязко през февруари спрямо рекордното си ниво от предишния месец, след като влиянието на китайската Нова година се е обърнало, забавяйки вноса и насърчавайки износа, съобщава Bloomberg.

Търговският дефицит се е понижил до 897,7 млрд. йени (6,8 млрд. долара) от 3,5 трлн. йени през януари, съобщи финансовото министерство в четвъртък, като това е под прогнозите на анализаторите. Вносът се е увеличил с 8,3% на годишна база, забавяйки се спрямо предишния месец заради спад при енергийните доставки. Износът се е увеличил с 6,5% благодарение на автомобилния сектор.

Обръщането на въздействието от китайската Нова година през януари означава, че Китай е бил основната причина за свиването на търговския дефицит на Япония миналия месец. Скок в износа към останалата част от света обаче сигнализира още по-стабилно възстановяване за третата по големина икономика в света, след като тя за малко избегна рецесия в края на миналата година.

„Китайският PMI показа възстановяване на производствената активност след края на политиката за нулев Covid, вероятно засилвайки японския износ към Китай“, каза Йошимаса Маруяма, главен пазарен стратег в SMBC Nikko Securities. “Очаква се японската икономика да продължи постепенното си възстановяване, с напредък в живота си „без Covid”, възстановявайки вътрешното търсене и облекчавайки ограниченията върху предлагането“.

Търговският доклад в четвъртък показа ръст на износа към САЩ от 14,9% спрямо предишната година, а този към Европа се е увеличил с 18,6%, което показва засилване на темпа и към двата региона. Доставките до Китай са се свили с 10,9%.

Въпреки това февруари все пак отбелязва 19-ия пореден месец на търговски дефицит, подчертавайки дългата битка на Япония за възстановяване от влиянието на Covid на фона на по-слабата йена и по-високите цени на петрола.

Икономистите предупреждават още за няколко низходящи риска в бъдеще, включително несигурност от влиянието от увеличаването на лихвите по света, докато централните банки продължават да се борят с инфлацията.

Перспективите са допълнително помрачени от фалита на Silicon Valley Bank и кризата, която обхвана Credit Suisse, като някои от най-големите банки в света бързат да защитят финансите си от потенциална криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:28 | 16.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още