IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заплатите в Китай прекъсват продължилия три тримесечия спад

Средните месечни заплати, предлагани от компаниите на новоназначените служители в 38 ключови китайски града, са се повишили с 2,2% до 1426 долара

20:00 | 12.04.24 г. 5
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Заплатите, предлагани на новоназначените служители в Китай, записват ръст през първите три месеца на тази година, с което слагат край на продължилия три тримесечие спад. Това предполага подобрение на пазара на труда, което може да повиши потребителските разходи във втората по големина икономика в света, съобщава Bloomberg.

Средните месечни заплати, предлагани от компаниите на новоназначените служители в 38 ключови китайски града, са се повишили с 2,2% спрямо предходната година до 10 323 юана (1426 долара), показват данни от онлайн платформата за набиране на персонал Zhaopin Ltd. Това е първото регистрирано увеличение от началото на 2023 г.

Отделно, проучване сред жители на Шанхай, публикувано от Шанхайския университет по финанси и икономика, установи, че условията на заетост са се подобрили през първото тримесечие на годината, след две тримесечия, в които показателят се влошава.

Увеличаването на заплатите и търсенето на работна ръка може до известна степен да стимулира потребителските разходи. Слабият пазар на труда е ключова причина за ниското доверие на потребителите в Китай, изтъква Лари Ху, ръководител на отдела за анализ на китайската икономика в Macquarie Group.

Все пак и двете проучвания показват, че условията са по-кеми в сравнение с предишни години.

Икономическите данни на Китай досега тази година са смесени, с бърз растеж на промишленото производство и признаци на силни потребителски разходи за услуги около китайската Нова година, заедно със охладена инфлация и продължаващ спад на жилищния пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:52 | 12.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 5
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 2 седмици
До: Ckъcaнa_Ушaнka*** - тримата glupaci! по Доньо Донев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 11
zelka007
преди 2 седмици
До: khao ... олабва в некоя механа , нали си го знаеш ... петък вечер ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още