IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъглявите перспективи за инфлацията помрачават потребителските настроения в САЩ

Понижението в настроенията съвпада с покачващите се цени на бензина, които сега са достигнали шестмесечен връх

19:05 | 12.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Настроенията на американските потребители отчитат спад в началото на април с повече от прогнозираното, докато очакванията за инфлацията показват ръст, което подчертава разочарованието на американците от високите цени, съобщава Bloomberg.

Индексът на Мичиганския университет за потребителските настроения се понижава до 77,9 пункта спрямо 79,4 пункта през март, когато показателят достигна най-високото си ниво от средата на 2021 г.

Медианната оценка на анкетирани от Bloomberg икономисти беше за спад до 79 пункта.

Потребителите смятат, че цените ще се покачат с годишен темп от 3,1% през следващата година, спрямо очакваните 2,9% месец по-рано. Те приемат, че разходите ще се повишат с 3% през следващите 5 до 10 години, което представлява петмесечен връх в очакванията.

„Тези увеличения на инфлационните очаквания са достатъчно скромни, така че потребителите да не изглеждат притеснени, че ускорената инфлация ще се завърне“, коментира Джоан Сю, ръководител на проучването. Въпреки това, „въпреки че потребителите са напълно наясно, че инфлацията се е охладила значително от 2022 г. насам, те не са доволни от настоящия темп на дезинфлация“.

Понижението в настроенията съвпада с покачващите се цени на бензина, които сега са достигнали шестмесечен връх и следват данните от тази седмица, които показаха, че инфлацията се оказва трудна за укротяване. Повишените цени и високите разходи по заеми поддържат настроенията доста под нивата отпреди пандемията.

Докато инфлацията не се доближи до целта на Федералния резерв, представителите на централната банка на САЩ ще се въздържат от намаляване на лихвените проценти. Управителят на Фед в Бостън Сюзън Колинс заяви, че не вижда нужда от спешно намаляване на разходите по заемите.

Делът на потребителите, които обвиняват високите цени за подкопаването на техния стандарт на живот, се е увеличил до 39% този месец от 33% през март, показва докладът.

Възгледите на потребителите за текущото им финансово състояние падат до четиримесечно дъно, докато мнението им за условията за закупуване на дълготрайни стоки също се движи в низходяща траектория. По-голям е делът на потребителите, които смятат, че високите цени са виновни за лошите условия за закупуване на превозни средства и други дълготрайни стоки.

Показателят за текущите условия падна до 79,3 пункта, най-ниското му ниво за тази година, от 82,5 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:01 | 12.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още