IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има нещо сбъркано в инфлацията в САЩ и това не са статистическите данни

Американците са обхванати от песимизъм за икономиката и собствените си финанси, въпреки че основания за това няма

18:07 | 11.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Проучване на The Wall Street Journal в седемте най-важни за изборите в САЩ щати (Аризона, Джорджия, Мичиган, Северна Каролина, Невада, Пенсилвания и Уисконсин) показват неприятни за президента Джо Байдън настроения - 74% от анкетираните смятат, че през последната година инфлацията в страната се е "движила в грешната посока".

Но това е стряскащо, отрезвяващо и просто невярно, пише главният икономически анализатор на изданието Грег Айп. "Това не е изразяване на мнение, не е нещо, с което мислещите хора могат и да не се съгласят. Ако статистическите данни все пак означават нещо, можем уверено да  кажем, че инфлацията се е движела в правилната посока през последната година", категоричен е той.

През февруари инфлацията в САЩ достига 3,2%, спрямо 6% година по-рано. Ако се извадят разходите за храна и енергоизточници, е дори по-ниска. Ако бъдат взети разходите само за храна и енергия, ръстът на цените пак е по-нисък спрямо миналия февруари, пише още анализаторът. За някои стоки цените действително се покачват по-бързо - например на имотите, но като цяло за средностатистическия американец инфлацията върви надолу, въпреки че той смята, че се случва обратното.

Когато става въпрос за икономиката настроенията също са във война с фактите, пише още Айп. Според него това проучване е лоша новина за Джо Байдън и неговата кандидатура за втори мандат в Белия дом. Той не може да каже на избирателите, че грешат - това няма да промени нищо, защото причината за тези песимистични настроения не е свързана със статистиката.

Обяснимо е защо хората не разбират, че инфлацията се забавя - данните означават именно това - ръстът на цените се забавя, а но стоките все пак продължават да поскъпват. Тоест "инфлацията върви в грешната посока".

Защо се случва това става ясно от изследването на икономиста от Харвардския университет Стефани Станчева, пише още Грег Айп. То показва, че около половината от хората, които са участвали в проучване, правилно дефинират инфлацията като растящи цени, но другата половина смятат, че това е "надценка".

Анкетата на WSJ не се ограничава само до инфлацията. Между 41% и 47% от респондентите в различните щати смятат, че техните инвестиции и пенсионни планове също вървят "в погрешната посока". Това се случва в период, в който фондовите пазари записват рекорди, цените на жилищата растат (или поне не намаляват) и лихвите по депозитите се увеличават.

Средствата на средностатическият американец, който е клиент на пенсионен фонд, са се увеличили с около 19%. Спадът от 20% през 2022 година, особено с отчитане на инфлацията, все още не е преодолян, но е доста пресилено да се каже, че движението е "грешната посока", смята Айп.

Нещо повече - голяма част от анкетираните смятат, че американската икономика по-скоро се влошава, отколкото да се подобрява през последните две години. Това се съчетава трудно с данните за ръста на заетостта, безработица на най-ниското ниво за последните 50 години или с ръста на брутния вътрешен продукт (БВП).

"Някой може да каже, че не ядете БВП, но това, което ядете е част от БВП", пиша анализаторът и посочва, че американците днес харчат повече по супермаркетите и ресторантите, отколкото преди пандемията от коронавируса (когато разходите по тези пера бяха свити).

Тук има и още един парадокс - въпреки че смятат, че националната икономика се развива зле, много от респондентите смятат, че икономиката на собствения им щат е в добро състояние. Това напомня малко на други типични за САЩ настроения - ниско доверие в Конгреса, но пък голямо одобрение за представителите на щата в институцията.

Като цяло песимизмът е завладял страната, пише Грег Айк. Изследването на Станчева показва, че инфлацията обикновено води до чувството, че липсва справедливост. Хората смятат, че цените растат по-бързо от заплатите, защото компаниите вдигат цените, защото могат, а заплатите - не, защото не искат. "Това твърдение е вярно понякога, не за дълъг период от време", казва още главният икономически анализатор на WSJ.

Но какъв е източникът на този песимизъм, след като не цените и икономиката вървят в грешната посока? Един от популярните виновни са медиите. Проучвания показват, че всяка негативна дума в заглавието на онлайн новините повишава читаемостта с 2,3%. Това не е нищо ново, когато се отнася до социални проблеми - безработица или пандемията от коронавируса. В последните години обаче има ръст на негативните икономически новини.

Проблемът обаче е в начина, по който се интерпретират новините - дори и да имат възможност да се информират от различни източници, хората обикновено вярват на тези, чиито тези подкрепят техните нагласи. А социалните мрежи използват активно този алгоритъм и дават на потребителите си точно това, което те искат да видят, отбелязва Айп в заключение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:07 | 11.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още