IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пауъл: Последните данни за инфлацията в САЩ са в съответствие с прогнозите на Фед

Въпреки това гуверньорът на американската централна банка не бърза с понижаването на лихвите

18:25 | 29.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Данните за инфлацията в САЩ, публикувани в петък, „до голяма степен отговарят на нашите очаквания“, заяви гуверньорът на Федералния резерв Джером Пауъл като повтори, че няма да е подходящо да се понижават лихвите, докато представителите на централната банка не са уверени, че инфлацията е напът към целта от 2%, съобщава Bloomberg.

„Хубаво е да видим, че нещата се случват в съответствие с очакванията“, изтъкна Пауъл по време на събитие на Фед в Сан Франциско, като добави, че последните показания не са толкова добри, колкото тези, които проследиха централните банкери миналата година.

„Не е нужно да бързаме да съкращаваме“, категоричен е той.

На последното заседание по-рано този месец Фед запази лихвата непроменена като сигнализира, че се готви за три съкращения а лихвите съответно през тази и следващата година.

Пауъл заяви след срещата, че вероятно би било подходящо да се облекчи политиката „в някакъв момент тази година“. Но той и други централни банкери ясно дадоха да се разбере, че не бързат предвид основната сила на икономиката и последните признаци на устойчив ценови натиск.

Инфлацията се забави значително от 40-годишния си връх, достигнат през 2022 г., охлаждайки се особено бързо през миналата година. Този темп изглежда се забави през януари и февруари на фона на ускорения ръст на потребителските цени.

Предпочитаният от Фед измерител на базовата инфлация се охлади миналия месец след дори по-голямо увеличение от докладваното по-рано през януари, показват правителствени данни, публикувани в петък. Индексът на цените на основните лични потребителски разходи — който изключва волатилните разходи за храна и енергия — се повиши с 0,3% през февруари, след като нарасна с 0,5% през предходния месец, отбелязвайки най-голямото си последователно увеличение за една година.

Междувременно икономиката на САЩ остава устойчива въпреки високите лихвени проценти. Коригираните спрямо инфлацията потребителски разходи надхвърлиха всички прогнози на икономистите през февруари, а работодателите все още наемат нови служители със стабилни темпове. Данните, публикувани по-рано тази седмица, показаха, че икономическият растеж през четвъртото тримесечие е бил по-силен, отколкото се смяташе първоначално.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:57 | 29.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още