IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в САЩ през март се ускорява повече от очакваното

Потребителските цени се повишават с 3,5% през март

15:44 | 10.04.24 г. 3
Снимка: Shelby Knowles/Bloomberg
Снимка: Shelby Knowles/Bloomberg

Индексът на потребителските цени в САЩ се е повишил до 3,5% през март на годишна база. Това е повече от очакваното от експертите, става ясно от публикуваните днес данни за инфлацията в страната, предава CNBC.

Новите данни показват, че инфлацията в САЩ се ускорява все така упорито, което вероятно ще накара Федералния резерв да задържи лихвените проценти на високо ниво.

Индексът на потребителските цени - широк измерител на разходите за стоки и услуги в цялата икономика - е скочил с 0,4 на сто на месечна база, което води до 12-месечен темп на инфлация от 3,5%. Икономистите, анкетирани от Dow Jones, очакваха ръст от 0,3% на месечна база и ниво на инфлацията от 3,4% на годишна.

Основният индекс на потребителските цени, който не включва храните и енергоносителите, също се е повишил с 0,4% на месечна база, като същевременно расте с 3,8% спрямо предходната година, в сравнение с прогнози за съответно 0,3% и 3,7 на сто.

Централната банка на САЩ има за цел да постигне инфлация от 2%, но засега това ниво остава доста под реалното равнище на индекса на потребителските цени.

След отчетения миналата седмица по-силен от очакваното прираст на работните места през март, както и спад на равнището на безработица до 3,8% от 3,9% през февруари, някои икономисти отложиха очакванията си за намаляване на лихвените проценти до юли. Други все още смятат, че Федералният резерв ще предприеме действия през юни.

Председателят на Фед Джером Пауъл многократно е заявявал, че централната банка на САЩ не бърза да започне с понижаването на разходите по заемите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:52 | 10.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Dani_2077
преди 3 седмици
Инфлацията е като социализма/комунизма/гъбичките - лесно се хваща, а МНОГО трудно се премахва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
mr. Yoda
преди 3 седмици
Да се очаква рецесия? Когато си на слона у Zадницата?! Неочаквано? Инфлация?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 2
Gna
преди 3 седмици
Вече е почти ясно, че намаляване на основната лихва на Фед тази година няма да има. Също така е логично да се очаква рецесия предизвикана от високите лихви за по-дълъг период от време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още