IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският дефицит на САЩ за февруари е най-големият от близо година

Дефицитът е нараснал с 1,9% на месечна основа до 68,9 млрд. долара

16:20 | 04.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Търговският дефицит на САЩ се е увеличил през февруари за трети пореден месец.

Недостигът при стоките и услугите е нараснал с 1,9% на месечна основа до 68,9 млрд. долара, което е най-голямата му стойност от близо година, показват данни на министерството на търговията, цитирани от Bloomberg. Медианната оценка в проучване на Bloomberg сред икономисти беше за 67,6 млрд. долара.

Стойността на вноса се е увеличила до близо 332 млрд. долара заради повишение при мобилните телефони, храните и моторните превозни средства. Износът се е увеличил до 263 млрд. долара заради доставките на самолети за цивилни нужди и суров петрол. Стойностите не са коригирани спрямо инфлацията.

Търговски дефицит на САЩ. Графика: tradingeconomics.com Търговски дефицит на САЩ. Графика: tradingeconomics.com

По-големият търговски дефицит тази година се очаква да намали брутния вътрешен продукт (БВП) за първи път от началото на 2022 г. Преди последните резултати прогнозният измерител на Федералният резерв за Атланта GDPNow показа понижаване с почти половин процентен пункт на растежа през първото тримесечие.

Макар търговският баланс на САЩ да се подобрява от 2022 г. насам, апетитът за вносни стоки може да остане завишен, като се имат предвид устойчивите потребителски разходи и наличните запаси, които са в унисон с продажбите. Също така рисковете от рецесия на чуждестранните пазари ограничават търсенето за американски износ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:19 | 04.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още