IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P Global Ratings запази кредитния рейтинг на Италия

Агенцията не е публикувала анализ за състоянието на икономиката на страната

09:33 | 21.04.24 г.
Премиерът на Италия Джорджа Мелони. Снимка: Bloomberg LP
Премиерът на Италия Джорджа Мелони. Снимка: Bloomberg LP

S&P Global Ratings остави без промяна кредитния рейтинг на Италия, съобщава Bloomberg.

Агенцията обаче не е публикувала анализ за състоянието на икономиката на страната, допълва агенцията.

Оценката на S&P остава на ниво ВВВ, или две степени над неинвестиционните рейтинги, със стабилна перспектива, която сигнализира, че няма непосредствена опасност от понижение на кредитния рейтинг на Италия.

Fitch Ratings и Moody's ще публикуват оценките си за кредитния рейтинг на Италия, съответно, на 3 и 31 май 2024 г.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

Това е първата от тазгодишните оценки на големите рейтингови компании за кредитния рейтинг на Италия. Решението има огромно значение за правителството на страната, което мълчаливо потвърди, че усилията му за съкращаване на дълга не само са в застой, но изглежда вероятно ще се обърнат.

Решението на S&P ще държи Италия далеч от светлината на прожекторите. Страната не радва на спокойствие на финансовите пазари, като спредът между доходността по германските и италианските десетгодишни облигации спадна до двегодишно дъно тази година.

Това отчасти отразява ограничаването на публичните финанси, което коалицията на премиера Джорджа Мелони проповядва от идването на власт в края на 2022 г., като същевременно върви по тънката линия, която все още позволява известно фискално разхлабване.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

Стратегията се изплаща поне досега, като Moody's премахна заплахата си от понижаване на рейтинга на Италия до неинвестиционна степен.

Фискалната позиция на Италия обаче е подкопана от въздействието на нарастващите лихвени проценти и икономическата слабост в другите страни от еврозоната, като Германия.

Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира, че периодът на намаляване на дълга на Италия след пандемията е приключил и заемите ще се увеличат през следващите пет години. Наскоро публикуваните прогнози на правителството също признават промяна в посоката. Според тях дългът на Италия ще достигне връх от 139,8% от производството през 2026 г., докато МВФ смята, че ще надхвърли 140% още през следващата година.

Тези прогнози на Министерството на финансите се основават на много по-розовите перспективи пред икономическия растеж през тази година. Очакванията на ведомството са за 1% ръст на БВП в сравнение с прогноза за ръст от 0,6% на централната банка и на анализатори от частния сектор.

Правителствените числа не отразяват потенциалното законодателство, тъй като Италия преминава към нова система за фискален надзор от властите на Европейския съюз (ЕС). По-подробни данни няма да бъдат публикувани до септември.

Мелони вероятно се изкушава също така да отложи трудни решения, като например дали да отмени обещаните данъчни облекчения и помощи за бизнеса и гражданите. Натискът от ЕС за въздържане от приемането на такива мерки вероятно ще се засили заради наскоро възстановените правила на пакта за стабилност и растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:33 | 21.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още