IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дамоклевият меч над Джорджа Мелони вече го няма

Moody’s повиши перспективата пред рейтинга на страната до „стабилна“ от „негативна“

13:45 | 18.11.23 г. 2
Премиерът на Италия Джорджа Мелони. Снимка: Bloomberg LP
Премиерът на Италия Джорджа Мелони. Снимка: Bloomberg LP

Италия вече не е застрашена от понижаване на кредитния рейтинг до ниво „боклук“, след като рейтинговата агенция Moody’s Investors Service повиши перспективата пред рейтинга на страната до „стабилна“ от „негативна“.

Това е огромна победа за правителството на премиера Джорджа Мелони, пише Bloomberg.

Оценката на страната е запазена на ниво Baa3, най-ниският инвестиционен клас.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

Решението „отразява стабилизирането на перспективите пред икономическата сила на страната, здравето на нейния банков сектор и динамиката на дълга на правителството“, посочва се в изявление на Moody's.

„Средносрочните циклични икономически перспективи продължават да се подкрепят от изпълнението на Националния план за възстановяване и устойчивост на Италия. Намалели са и рисковете пред енергийните доставки“, допълва се в съобщението.

Промяната в перспективите премахва дамоклевия меч, който висеше над Мелони и нейната коалиция. Това е отплатата, която се предлага на премиера след риска, който тя пое през септември - да изпълни обещанията към избирателите, като разхлаби фискалната позиция, въпреки че рейтинговите агенции следят внимателно публичните финанси.

Бюджетните предложения на Джорджа Мелони доведоха до ръст на спреда между облигациите на Италия и Германия - ключова мярка за риск в региона, до 210 базисни пункта. В петък разликата беше 177 пункта.

Финансовият министър Джанкарло Джорджети каза, че промяната в перспективите на Moody's го е изпълнила с „голямо удовлетворение“. „Това потвърждава, че въпреки многото трудности, ние правим правилните неща за бъдещето на Италия“, коментира той в изявление пред репортери.

Moody's прогнозира, че общият фискален дефицит на Италия ще достигне 4,4% от БВП през 2024 г. Рейтинговата агенция очаква още съотношението дълг към БВП да спадне до 140,3% през 2023 г. от 141,7% през 2022 г. Нивото ще е с около 6 процентни пункта повече в сравнение с преди пандемията.

Актуализацията на кредитния рейтинг на Италия от Moody's е последната от поредица от оценки тази година и беше най-несигурната заради близостта до неинвестиционните рейтинги. Fitch Ratings и S&P Global Ratings са по-оптимистично настроени – техните рейтинги са с една степен по-високи от този на Moody's.

Ситуацията спечели време за министър-председателя, тъй като Мелони се бори с разклатена икономика, искания за разходи и раздробена управляваща коалиция. Италия едва успя да се спаси от рецесия през третото тримесечие, но поне очакванията са да има някакво подобрение.

Икономиката може да се възползва от значително финансиране от Фонда за възстановяване на Европейския съюз. Перспективите пред това правителството да се справи с осъществяването на проектите обаче не са особено розови.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 18.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 4
vbqwwvdvcmw
преди 5 месеца
И двамата ще го харесате! Абсолютно нови възможности в секса, независимо от възрастта: желязна ерекция цяла нощ, няма да свършите бързо: cвиpка, анaлeн и вагинален секс колкото искате, увеличена издръжливост до 10 ПЪТИ по-дълго, ярки оргазми и за двама ви, подобрен вкус на спермата: тя ще иска да яде все повече и повече! Съветвам всички да опитат------> https://tyny.to/suex
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
Achtung
преди 5 месеца
Няма да е първия път в който бъркат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още