IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мелони се възползва от шанса си да затегне контрола върху италианския капитализъм

Партията ѝ "Италиански братя" има голяма преднина в обществените допитвания и това дава увереност на италианския премиер за по-смели действия

10:52 | 01.09.23 г. 1
Снимка: Antonio Masiello/Getty Images
Снимка: Antonio Masiello/Getty Images

След като почти една година действа предпазливо, италианският премиер Джорджа Мелони насочва атаката си върху капитализма с голяма наслада и това тревожи някои инвеститори, пише Bloomberg.

Благодарение на силната обществена подкрепа и стабилни лихви по заемите 46-годишната Мелони се отклонява от по-ранни обещания да следва конвенционалния подход на предшественика си Марио Драги. През последните месеци крайнодясната лидерка пристъпи към поредица от инвервенционистки намеси – от цените на самолетните билети до телефонните мрежи, и най-вече спорното среднощно съобщение за данък върху прекомерните печалби на банките.

След смъртта през юни на бившия премиер Силвио Берлускони, основател на коалиционния партньор „Форца Италия“, подкрепящите капитализма гласове са изтласкани встрани и правителството все повече е доминирано от две партии – „Италиански братя“ на Мелони и „Лига“ на популиста Матео Салвини.

Шокиращото решение за налагане на данък от 40% върху допълнителните печалби на банките например беше одобрено от нейния кабинет през август без консултации с лидера на „Форца Италия“ Антонио Таяни. Рискът е по-голяма волатилност в третата по големина икономика в Европа.

„Данъкът върху допълнителните печалби на банките беше голяма грешка, която сериозно навреди на доверието в страната само за да бъде набрана малка сума пари“, коментира Вероника де Романис, преподавател по европейска икономика в Станфордския университет във Флоренция. „Правителството казва, че облага свръхпечалбите, но кой определя това? Как обяснявате това на инвеститорите?“.

В момент, когато икономиката на Италия буксува, Мелони е изправена пред трудното изпитание да покаже, че може да продължи да изпълнява дневния си ред. Изненадващо свиване на брутния вътрешен продукт през второто тримесечие прави по-трудно за първата жена премиер на Италия да намери нужните средства, за да плати за обещанията си към избирателите, да запази коалицията си и да успокои тревогите на облигационните пазари.

Спредът в доходността по италианските и германските облигации е в плато през последните месеци. Графика: Bloomberg LP Спредът в доходността по италианските и германските облигации е в плато през последните месеци. Графика: Bloomberg LP

Мелони, която не се е появявала в публичното пространство след съобщението за данъка върху банките, пропусна шанс да обясни стратегията си с отказа си да присъства на ежегоден симпозиум с инвеститори и бизнес ръководители този уикенд в Чернобио на брега на езерото Комо. Вместо това правителството ще бъде представено от Салвини и Таяни.

До този момент коалиционното правителство се придържа към фискална предпазливост, запазвайки спредовете между едногодишните италиански и германски държавни облигации много под 200 базисни пункта. По-младата Мелони стана свидетел на срива на Берлускони през 2011 г., когато ръст на спредовете по облигациите доведе до падането на правителството. Това е урок, който тя не е забравила.

Заради несигурността на приходите в държавната хазна правителството ѝ вероятно леко ще увеличи дефицита, за да плати за мерки като намаляване на данъците върху заплатите, но ще прояви предпазливост да не стига твърде далеч, казват запознати с въпроса източници.

Партията ѝ „Италиански братя“ има голямо мнозинство в обществените допитвания, като подкрепата остава стабилна на ниво около 29%, много повече от общата подкрепа за „Лига“ и „Форца Италия“. Докато поддържа рейтинга си на одобрение и контролира разходите за финансиране, тя има свободата да поеме по-активна роля в корпоративните дела на Италия и се възползва от тази възможност.

Освен данъка върху банките кабинетът ѝ прие мярка за ограничаване на използването от авиокомпаниите на алгоритми за определяне на цените на билетите, особено за вътрешни връзки с островите Сицилия и Сардиния. Ходът цели да защити потребителите от внезапни ръстове и предизвика недоволството на авиокомпаниите.

После Мелони взе на мушка Telecom Italia. Страната одобри указ в понеделник, който ѝ позволява да поема дял от до 20% в мрежовия бизнес на компанията като част от споразумение с американската компания за частни капиталови инвестиции KKR & Co. за съвместен контрол върху мрежата на страната.

За да помогне за плащането на някои от инициативите ѝ, коалиционното правителство на Мелони обмисля да продаде миноритарни дялове в определени държавни компании, включително държавната железница Ferrovie dello Stato и в отдавна изпитващата затруднения Banca Monte dei Paschi di Siena.  

Сигналът е, че Италия е отворена за бизнес, но кабинетът на Мелони е пазач на входа. Подходът е в унисон с крайнодесните ѝ традиции, според които правителството трябва да играе силна роля в контролирането на икономиката.

Друг пример е приета през август мярка, която призовава за назначаването на специален комисар за чуждестранни инвестиции на стойност над 1 млрд. евро.

Правителството на Мелони си даде също правомощието да блокира трансфера на технологии към страни извън ЕС в стратегически сектори като изкуствен интелект, полупроводници, аерокосмическа индустрия и енергетика. Законът важи дори за споделянето на интелектуална собственост между корпорации.

Времето също е на страната на Мелони. Тя дойде на власт точно в края на мандатите на редица ръководители на държавни компании и на други ключови представители. Това ѝ позволи да смени някои от водещите играчи в италианския капитализъм, включително ръководителя на енергийния гигант Enel, и да номинира нов управител на Италианската централна банка, който е член на Управителния съвет на Европейската централна банка.

„Има завръщане на държавата. Италианците гласуваха за Мелони, защото искат сигурност и национална държава като елемент, който може да гарантира тази сигурност“, коментира Джовани Орсина, директор на факултета по държавно управление към Luiss University в Рим.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 01.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
evlogi
преди 8 месеца
Ми освен да пожелаем късмет на италианците.С подобни политики определено ще им трябва...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още