IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия обмисля продажбата на дялове в държавни компании, за да събере пари

Нужни са средства, за да се плати за държавния план за намаляване на данъците върху доходите и да се помогне на семействата в нужда

15:13 | 31.08.23 г.
Премиерът на Италия Джорджа Мелони. Снимка: Bloomberg
Премиерът на Италия Джорджа Мелони. Снимка: Bloomberg

Коалицията на италианския премиер Джорджа Мелони обмисля продажбата на миноритарни дялове в няколко държавни компании, за да укрепи публичните финанси на Италия, съобщава Bloomberg.

Министрите обмислят продажбата на някои активи, включително дял в държавната железница, докато в същото време запазват контрол над бизнеса, казват запознати с дискусиите източници.

Отделно официалните лица разчитат и на очаквания приток на средства от планираната продажба от правителството на дял в Banca Monte dei Paschi di Siena следващата година, казват източниците, поискали анонимност, тъй като разговорите са конфиденциални и в ранен етап.

Мелони е казала на министрите на среща на кабинета в понеделник, че трябва да намалят разходите, за да се плати за държавния план за намаляване на данъците върху доходите и да се помогне на семействата в нужда, показва текстът от изказването ѝ.

Икономическият министър Джанкарло Джорджети заяви след срещата, че „може да е добра идея да се продадат някои активи“.

Продажбата на активи ще бъде възможност, която ще позволи на крайнодясната коалиция на Мелони да финансира нови разходи, без да увеличава огромното дългово бреме на Италия, макар че ходът може да събуди тревога в европейските регулатори на финансовите пазари.

Тъй като икономиката се влошава след неочаквано свиване през второто тримесечие, правителството се сблъсква с възможността целите за дефицита да се изстрелят до 4,5% тази година и 3,7% през 2024 г.

Стратегия за свиване на собствеността в компании би въвела нов аспект към вида капитализъм на правителството на Мелони – подход, включващ активистка намеса в корпоративните дела, която не се страхува да разстрои инвеститорите, стига пазарите на облигации да останат доволни.

Мелони изненада инвеститорите и пазарите в средата на август с решение да наложи данък върху допълнителната печалба на банките в резултат на решението на Европейската централна банка да увеличи основните лихви.

Правителството освен това пое активна роля в редица корпоративни сектори – от финанси до авиация и технологии. В понеделник Италия одобри указ, който дава право на държавата да поеме дял в мрежовия бизнес на Telecom Italia, което е част от усилията за установяване на по-голям контрол върху стратегически активи.

Откакто наложи противоречивия данък върху банките, Мелони се старае да не привлича общественото внимание, а вестниците, включително La Stampa, казват, че присъствието ѝ на годишен симпозиум с инвеститори и висши мениджъри този уикенд на езерото Комо е било отменено заради нежеланието ѝ да се изправи пред инвеститорите. Двамата заместник-премиери – външният министър Антонио Таяни и лидерът на партията „Лига“ Матео Салвини, се очаква да присъстват.

Правителството на Мелони „търси постъпления в контекста на следващия бюджетен закон, дори и да са еднократни, например продажби“, казва анализаторът на Mediobanca Ноеми Перух в бележка, публикувана в четвъртък. „Би имало смисъл да запази контрол над Monte Paschi, за да ускори бъдещи развития по сделки за сливане и придобиване, за да изпълни ангажиментите си пред Европейската комисия“.

Базираната в Сиена Monte Paschi, която премина през години на болезнени усилия за преструктуриране след първоначален спасителен заем през 2009 г., постига напредък в последния си план за възстановяване на рентабилността, този път под управлението на главния изпълнителен директор Луиджи Ловалио.

Това може да позволи на Рим да продаде дела си в банката до края на следващата година – в съответствие с изискванията на ЕС – докато в същото време остави възможността на Мелони да запази надзора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:13 | 31.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още