IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ готви оплакване до Рим срещу банковия данък

Регулаторът, който според информацията не е бил информиран за решението на италианските власти, ще пише до правителството на Джорджия Мелони, изразявайки възраженията си

14:15 | 18.08.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще изпрати писмо с оплакване до италианското правителство за въвеждането на 40-процентния данък върху свръхпечалбите, обявен изненадващо миналата седмица. За това съобщава  италианският вестник Corriere della Sera, цитиран от Bloomberg. Ходът на централната банка е предпоставка да се увеличи търкането между Рим и Франкфурт.

Регулаторът, който според информацията не е бил информиран за решението на италианските власти, ще пише до правителството на Джорджия Мелони, изразявайки възраженията си, съобщава вестникът.

Макар ЕЦБ да няма правомощията да се намесва във вътрешнополитически решения, такова писмо би било посрещнато с недоволство от правителството в Рим, което многократно е нападало централната банка заради политиката на лихвени повишения.

Италия – която изправи на нокти инвеститорите, когато представи данъка на 7 август, изтривайки първоначално 10 млрд. долара пазарна капитализация от местните банки, преди да настъпи възстановяване – няма да е единствената страна с такова мъмрене. Когато Испания и Литва обявиха сходни налози за банките, ЕЦБ също разкритикува хода.

Запитани за коментар за публикацията на Corriere, от ЕЦБ съобщиха, че е получено официално запитване за консултация от страна на Италия и „ще се публикува мнението на ЕЦБ своевременно“.

Оплакването на ЕЦБ от банковия налог би подхранило допълнително наратива за гнева на инвеститорите и пазарите заради изненадващия ход на правителството на Мелони.

След първоначалното обявление правителството направи крачка назад, посочвайки, че мярката ще е ограничена до 0,1% от активите на кредиторите. Властите очакват в хазната да постъпят до 3 млрд. евро от данъка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 18.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
danchomentata
преди 8 месеца
Vъшка като се наяде излиза на челото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още