IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият италиански данък изтрива близо 10 млрд. евро от пазарната оценка на банките

Измерителят FTSE MIB се разделя с 2,2% минути след 13 ч. българско време

13:55 | 08.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Водещият индекс на италианската фондова борса се понижава във вторник, след като изненадващото въвеждане на нов данък върху печалбите на банките изпрати на червено книжата на кредиторите в страната. От общата им пазарна капитализация са изтрити 9,5 млрд. евро, съобщава Bloomberg.

Измерителят FTSE MIB се разделя с 2,2% минути след 13 ч. българско време. Акциите на банковия гигант UniCredit поевтиняват с 6,7%, а тези на Intesa Sanpaolo с 8,4%. На свой ред общоевропейският показател Stoxx Europe 600 се смъква с 0,8%.

Новият налог е част от мащабен пакет от мерки – включващ от таксиметрови лицензи до чуждестранни инвестиции. С него в държавната хазна могат да влязат над 2 млрд. евро. Властите в Рим са договорили „40% изтегляне от многомилиардните допълнителни печалби на банките“ за 2023 г., което ще финансира данъчни облекчения и подкрепа за ипотеки за първи собственици.

„Намираме този данък за значително негативен за банките, като се има предвид както ефектът върху капитала и печалбата, така и върху стойността на ценните книжа на банките“, посочват анализатори на Citigroup Inc.

Според анализаторите новият данък се равнява на около 19% от нетната печалба на банките през 2023 г., около 3% от материалната отчетна стойност през 2023 г. и около 0,5% от рисково претеглените активи за 2023 г.

Представянето на италианските банкови акции през годините. Графика: Bloomberg Представянето на италианските банкови акции през годините. Графика: Bloomberg

Според анализатори на Bloomberg Intelligence нетната печалба на италианските кредитори може да бъде намалена с около 10%.

„Финансовият сегмент има тежест от над 30% на италианския фондов пазар, което го прави уязвим от новоприети налози“, коментира Леонардо Пеландини, стратег на Julius Baer. „Банките имаха силна година досега, като се има предвид стимулът за нетните лихвени маржове от по-високите лихви, така че е време за здравословно консолидиране“, допълва той.

Това е нов удар за европейските акции, които миналата седмица претърпяха първата си вълна на волатилност от известно време на фона на спекулации за нови лихвени повишения и възможният им ефект върху икономическия растеж.

Неочакваният налог стана факт по време на последната сесия на кабинета на премиера Джорджа Мелони преди лятната ваканция. Съобщението на решението бе оставено на вицепремиера Матео Салвини – лидер на партия „Лигата“, която е и най-гласният член на управляващата коалиция по популистките въпроси.

Правителството на Мелони побърза да обвини Европейската централна банка (ЕЦБ), срещу която често има критики заради лихвената политика. „От месеци казваме, че ЕЦБ погрешно вдига лихвите и това е неминуема последица“, коментира Антонио Таяни, също вицепремиер, пред Corriere della Sera. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 08.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още