IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия сложи таван на приходите от извънредния банков данък

Рим се опитва да успокои пазарите след разпродажбите на акции и срива на инвеститорското доверие във вторник

09:50 | 09.08.23 г.
Снимка: Francesca Volpi/Bloomberg
Снимка: Francesca Volpi/Bloomberg

Италия е поставила таван от 0,1% от общите банкови активи за приходите от новия данък, насочен към печалбите, които заемодателите са реализирали от по-високите лихви, след като изненадващото обявяване на новия налог предизвика разпродажби на акции на банките във вторник.

Акциите на италианските банки затвориха вчера със среден спад от 7,6%, като Intesa Sanpaolo изтри 8,6% от пазарната си капитализация, а средноголямата BPER – 10,9%, предава Ройтерс.

И други страни в Европа – например Испания и Унгария, въведоха извънредни данъци върху печалбите на банките. Решението на Италия обаче завари пазарите неподготвени и засегна доверието на инвеститорите.

Консервативното правителство на премиера Джорджа Мелони бегло намекна за идеята му за банков данък заради по-високите лихви, но не даваше вид да работи сериозно за въвеждането му. Налогът беше изненада дори и за някои министри, които се събраха на заседание в понеделник вечерта.

В опит да успокои пазарите Министерството на финансите на Италия обяви, че приходите от данъка няма да възлизат на повече от 0,1% от общите активи на кредиторите.

По-рано във вторник анализаторите на Citi изчислиха, че данъкът може да внесе в хазната сума в размер на около 0,5% от общите рисково претеглени банкови активи за 2023 г.

Според различни прогнози постъпленията се очаква да са под 3 млрд. евро.

Данъкът, който предизвика шокови вълни в европейския банков сектор, е насочен към обусловеното от лихвите увеличение на нетния лихвен доход на банките, или печалбите, които кредиторите реализират от разликата между лихвените проценти по кредитите и депозитите.

Тъй като Европейската централна банка повиши основните си лихвени проценти, банките увеличиха цената на заемите, но ръстовете на лихвите по депозитите не следват същите темпове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:50 | 09.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още