IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия пак е в полезрението на инвеститорите заради законови промени за лошите кредити

Партията на премиера предлага внасянето на законова възможност кредитополучателите да анулират дълга, след като бъде продаден, при определени условия

20:51 | 16.08.23 г.
Премиерът на Италия Джорджа Мелони. Снимка: Bloomberg LP
Премиерът на Италия Джорджа Мелони. Снимка: Bloomberg LP

Закон, предложен от партията на италианския премиер Джорджа Мелони, за подпомагане на кредитополучателите с просрочия предизвика тревога сред инвеститорите на пазара на лоши дългове на стойност 307 млрд. евро.

Инвеститорите се опасяват, че новото законодателство дава възможност на кредитополучателите да спрат да изплащат заеми, пише Ройтерс.

Източници на информационната агенция от банковия сектор в Италия са коментирали, че притесненията се засилват, след като италианската преса писа за законодателната инициатива. Предложението е изпратено на 18 юли за разглеждане от парламентарна комисия.

След публикацията международни фондове са организирали обсъждания на темата и са поискали разяснения от администрацията.

Парламентарните дискусии по предложението на партията на премиера Джорджия Мелони ще започнат през следващите седмици.

Консервативното правителство на Мелони създаде паника сред банковите инвеститори миналата седмица с одобрението си на изненадващ еднократен данък върху печалбите на кредиторите, получени от разликата в лихвените проценти по заеми и депозити.

Заради реакцията на пазарите правителството реши да въведе таван от 0,1% от активите на конкретна банка на новия налог. Инвеститорите обаче са категорични, че необмислената мярка е навредила на авторитета на Рим на финансовите пазари.

Предложението на партията „Братя на Италия“ на Мелони е насочено към заеми за до 25 млн. евро, които банките са класифицирали като лоши между 2015 г. и 2018 г. и след това са пристъпили към продажбата им като част от портфейл или чрез секюритизация до края на 2022 г.

Законът дава на кредитополучателите правото да изплатят първоначалния заем на цена, равна на съотношението между брутната номинална стойност на заема и средната цена на портфейла плюс 20% премия.

Такова правило привидно би осигурило 20% възвръщаемост за продавача на заема, но цената ще варира заради разликите в стойността на отделните заеми в портфейлите.

Въпреки че е малко вероятно кредитополучателите, които са изпаднали в просрочия, да са в състояние да използват правилото за изплащане на заема на намалена цена, вътрешни лица от индустрията смятат, че промените ще създадат несигурност и ще подкопаят пазара.

Това също така ще даде възможност на кредитополучателите да спрат да изплащат заеми, тъй като знаят, че правилата на Европейската централна банка принуждават банките да се освобождават лошите кредити, за да избегнат необходимостта да ги провизират изцяло, казват източниците на агенцията.

Мярката ще даде възможност на кредитополучателите да анулират дълга, след като бъде продаден. Така те ще изплатят по-малко от първоначалната стойност.

Предложението задължава банките и инвеститорите да информират кредитополучателите, че кредитът им е продаден и на каква цена. На кредитополучателите се предвижда да се дадат 30 дни да упражнят опцията да го купят с надбавка от 20%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:35 | 16.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още