IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джорджа Мелони постави началото на голямата конституционна реформа

Целта пред италианския премиер е да укрепи изпълнителната власт в една страна, белязана от постоянната смяна на правителствата

21:00 | 10.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Премиерът на Италия Джорджа Мелони. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg
Премиерът на Италия Джорджа Мелони. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Президент по френски или канцлер по германски? Италианският министър-председател Джорджа Мелони постави началото на голямата конституционна реформа, в която се провалиха нейните предшественици, с цел да укрепи изпълнителната власт в една страна, белязана от постоянната смяна на правителствата.

"Имам мандата на италианския народ" да започна "институционалните реформи, от които Италия се нуждае", предупреди тя, преди да приеме за консултации представителите на партиите в Камарата на депутатите.

На дневен ред са два варианта: президентска власт с всеобщо избиране на държавния глава, който досега се избираше на общо заседание на двете камари с участието на представители на областите, или избиране чрез преки всеобщи избори на председателя на Министерския съвет (шефа на правителството), система, наричана "премиерато" (в която премиерът е глава на изпълнителната власт - бел. ред.).

Целта е да се стабилизира изпълнителната власт - "едно правителство за пет години", казва Джорджа Мелони - докато от 1946 г. насам Италия е имала 68 правителства...

За първия вариант, базиран на френския модел, отдавна призовават "Италиански братя", постфашистката партия на Джорджа Мелони. Реформата трябва да бъде одобрена с мнозинство от две трети в парламента - препятствие, което вероятно ще се окаже непреодолимо, като се имат предвид разногласията в левицата, които лидерът на крайната десница обеща да преодолее чрез свикване на референдум.

Реформата ще влезе в сила едва през 2029 г., в края на мандата на сегашния президент на републиката Серджо Матарела. Матарела, чиято политическа кариера започва във вече закритата партия "Християндемокрация", е смятан за пазител на институциите пред всяко изкушение за антидемократично отклонение от страна на ултраконсервативното мнозинство, до което доведоха изборите през октомври 2022 г.

Канцлер по германски

Сред опозицията, против се обявяват Демократическата партия (ДП) на Ели Шлaйн - която се застъпва за статут, вдъхновен от този на германския канцлер - както и Движение "5 звезди" на бившия ръководител на правителството Джузепе Конте. Сред центристите са Карло Календа и най-вече Матео Ренци, бившият премиер, който не успя да прокара своята реформа. Очаква се те да подкрепят Джорджа Мелони.

В същото време сред мнозинството, партията "Лига" на вицепремиера Матео Салвини настоява за "диференцирани автономии" между териториите на полуострова.

Произлизаща от формацията "Северна лига", антиимигрантската партия възнамерява да извоюва повече влияние и независимост за северните региони, които са много по-богати от тези в Южна Италия.

 "Безмилостното отношение на правителството към южната част на страната е непонятно", гневи се Ели Шлaйн, според която диференцираната автономия рискува да "задълбочи още повече териториалното неравенство", което вече е крещящо.

Консултациите между мнозинството и опозицията се провеждат в напрегната обстановка: в понеделник ръководителят на обществената радио- и телевизионна група РАИ Карло Фуортес, назначен от предшественика на Джорджа Мелони Марио Драги, обяви оставката си заради натиск, оказан му според него от страна на правителството.

В писмо до Министерството на икономиката и финансите, от което зависи, Карло Фуортес заявява, че отказва да приеме промените в редакционната линия и програмата, които според него "не са в интерес на РАИ".

За левицата тази оставка е резултат от маневрите на изпълнителната власт - най-дясната в страната от Втората световна война насам - целящи да поставят начело на обществената културна и информационна служба личности с близки до техните политически възгледи.

Освен това се правят и стратегически назначения в националната и митническата полиция, които са следствие на "не особено прозрачни" преговори, пише в. "Кориере дела сера".

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:45 | 10.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още