IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия се готви да се оттегли от инициативата "Един пояс, един път"

Рим все още не е взел решение, намира се между чука и наковалнята в спора между Вашингтон и Пекин

14:52 | 10.05.23 г.
Премиерът на Италия Джорджа Мелони. Снимка: Bloomberg LP
Премиерът на Италия Джорджа Мелони. Снимка: Bloomberg LP

Италия е дала сигнал на САЩ, че възнамерява да се оттегли от спорния инвестиционен пакт с Китай преди края на годината.

Премиерът на Италия Джорджа Мелони е уверила председателя на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти по време на среща в Рим миналата седмица, че макар да не е взето окончателно решение, нейното правителство предпочита да излезе от мащабната китайска инициатива „Един пояс, един път“, съобщава Bloomberg, като се позовава на присъствали на разговорите.

Италия се включи в инфраструктурната инициатива през 2019 г., когато Джузепе Конте беше премиер, и стана единствената страна от Г-7, която подписа пакта. Участието ще бъде подновено автоматично през 2024 г., освен ако Рим не излезе от споразумението.

Италия, подобно на останалата част от Европа, е хваната в капана на ескалиращото напрежение между Вашингтон и Пекин, което се усложнява на фона на продължаващата подкрепа на Пекин за Русия. Европейските държави трудно балансират желанието си да се ангажират с Китай по отношение на търговията и инвестициите, докато се противопоставят на икономическата принуда.

Говорител на Мелони е отказал коментар по темата. Кабинетът на Маккарти не отговаря на исканията за коментар.

Министерството на външните работи на Китай подчертава, че Пекин и Рим са постигнали „ползотворно сътрудничество“ в търговията, производството и чистата енергия след подписването на споразумението.

„Двете страни трябва да се възползват допълнително от потенциала на сътрудничеството и да засилят взаимноизгодното сътрудничество във всички области“, казва говорителят на външното министерство Уан Уенбин пред репортери на редовен брифинг за пресата в сряда.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg САЩ оказват активен натиск върху Рим да заеме публична позиция по въпроса и да се откаже от пакта, казват анонимни източници на агенцията. Дипломатическите съветници на Мелони все още обсъждат подробностите и графика за вземане на решение. Основните опасения са за отмъщение на Китай.

Каквото и решение да вземе Рим, вероятно нищо няма да бъде оповестено публично преди началото на срещата на върха на лидерите на Г-7 в Хирошима, Япония, на 19 май, посочват източниците на Bloomberg.

Потенциалният ход е тясно свързан с позицията на Мелони относно китайските инвестиции в Италия и по-специално дали да се използва изпълнителна власт, за да се ограничи влиянието на китайската Sinochem Holdings Corp., най-големия акционер в производителя на гуми Pirelli & C. SpA, казват източниците на агенцията.

Bloomberg съобщи миналия месец, че италиански официални лица обсъждат редица опции като част от преговорите с инвеститорите на Pirelli относно структурата на собствеността на компанията. Правителството може да заеме по-неутрална позиция относно ролята на Sinochem като част от цялостното решение за излизане от „Един пояс, един път“, добавя един от източниците на агенцията.

Китайската инициатива „Един пояс, един път“ е финансирала инфраструктурни проекти за 900 млрд. долара в световен мащаб.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:43 | 10.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още