IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай е притиснат от ръст на проблемните заеми по инициативата "Един пояс, един път"

През последните три години заеми по програмата за над 78 млрд. долара се класифицират като „лоши“

21:21 | 18.04.23 г. 1
Президентът на Китай Си Дзинпин. Снимка: Bloomberg LP
Президентът на Китай Си Дзинпин. Снимка: Bloomberg LP

Китайската програма за финансиране на инфраструктура „Един пояс, един път“ на стойност 1 трлн. долара е засегната от увеличаващите се проблемни заеми.

През последните три години заеми по програмата за над 78 млрд. долара се класифицират като „лоши“, пише FT.

Схемата превърна Китай в най-големия двустранен кредитор в света, но данните показват, че програмата се оказва огромен финансов воденичен камък за Пекин и големите китайски банки.

Заеми за около 78,5 млрд. долара от китайски институции за пътища, железопътни линии, пристанища, летища и друга инфраструктура по света са предоговорени или отписани между 2020 г. и края на март тази година, показват данни, събрани от базираната в Ню Йорк изследователска организация Rhodium Group.

Това е над 4 пъти повече в сравнение с предоговарянията и отписванията, регистрирани от Rhodium в периода 2017-2019 г.

Няма официални данни за общия мащаб на кредитирането по инициативата през последното десетилетие, но се смята, че сумата възлиза на около 1 трлн. долара, посочва Брад Паркс, изпълнителен директор на AidData в Университета Уилям и Мери в САЩ.

Освен това Пекин допусна безпрецедентен обем от „спасителни заеми“, за да предотврати неизпълнение на държавни задължения от големи кредитополучатели по линия на инициативата. Стойността на такива държавни спасителни програми възлиза на 104 млрд. долара между 2019 г. и края на 2021 г., показва проучване на изследователи от AidData, Световната банка, Harvard Kennedy School и Kiel Institute for the World Economy.

За периода от 2000 до 2021 г. стойността на такива спасителни програми за развиващите се страни възлиза на 240 млрд. долара, според проучването.

Все повече страни, получили кредити по инициативата „Един пояс, един път“, са на ръба на несъстоятелността поради забавянето на глобалния растеж, нарастващите лихвени проценти и рекордно високите нива на дълг в развиващия се свят. Междувременно западните кредитори на тези страни обвиниха Китай за блокиране на преговорите за преструктуриране на дълга.

„Честно казано, мисля, че това е само началото. Китайските банки имат интерес да гарантират, че най-големите им задгранични кредитополучатели са достатъчно ликвидни, за да продължат да обслужват дълговете си по инфраструктурни проекти“, казва Паркс. Според него Пекин вероятно ще продължи да отпуска спешни заеми за затруднените си кредитополучатели.

Темпът на предоговарянето и отписването на заеми по линия на инициативата се забави донякъде през 2022 г. в сравнение с разгара на пандемията през 2020 г. и 2021 г. Според експерти обаче това не означава, че основното качество на кредитния портфейл на Китай се е подобрило.

Анализатори казват, че не очакват Пекин да отсрочи програмата, която е толкова тясно свързана с репутацията на Китай в света и с имиджа на самия китайски лидер Си Дзинпин. Преди почти десетилетие Си обяви инициативата за „проекта на века“.

Много страни все още приветстват инвестиции от Китай в рамките на инициативата „Един пояс, един път“ и това няма да се промени“, смята Франческа Гирети, анализатор в Merics, базиран в Берлин мозъчен тръст.

Сюе Гон, сътрудник в Carnegie China, прогнозира, че Китай ще използва форума за международно сътрудничество, за да отпразнува десетилетие от постиженията на инициативата и да очертае бъдещи планове за сътрудничество. Тя посочва, че всеобхватният фокус на Пекин върху разработването на местни технологии и напрежението върху публичното финансиране у дома може да намали ресурсите, предназначени за инициативата.

В същото време Китай разширява своите политически и дипломатически инициативи към развиващия се свят, като потенциално намалява значението на „Един пояс, един път“ с течение на времето. От 2021 г. Си стартира три стратегически инициативи, насочени към прекрояване на архитектурата на глобалното управление и размиване на влиянието на ръководените от Запада институции, които движат световните дела след края на Втората световна война.

Докато Пекин търси международна подкрепа за две от тях – Инициативата за глобално развитие и Инициативата за глобална сигурност, тези страни, които се присъединяват, за да станат „приятели“ на визията на Китай, почти неизменно са и длъжници на китайските кредитори по линия на „Един пояс, един път“. Камбоджа, Монголия, Куба, Уругвай, Никарагуа и Беларус демонстрираха подкрепата си за новите инициативи на Пекин по време на последните срещи. Всички тези страни са част от „Един пояс, един път“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:17 | 18.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 17
zelka007
преди 1 година
хех ... чайници лихвари ... нещо като блатни opkи индженери или форумни копейкопоклонници интелекти ... все е смях ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още