IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Смъртта на Берлускони ще направи Джорджа Мелони по-силна

Настоящият премиер на Италия тръгна от същия клон, но се наложи като силен политик и лидер, от когото бившият министър-председател признаваше, че "малко" се страхува

16:37 | 19.06.23 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg
Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Джорджа Мелони дължи много на Силвио Берлускони. Самият факт, че тя стана премиер – първата жена на поста в историята на Италия, има много общо с влиянието на вече покойния Берлускони. Той е този, който ѝ осигури големия пробив в политиката, като през 2008 г. я направи най-младият министър в историята на страната на 31 години.

По време на първия мандат на Силвио Берлускони Мелони е била тийнейджърка, част от радикална група крайнодесни младежи в Рим. Тя израсна като популистки лидер, който обича да го възприемат като боец.

Подобно на Берлускони, тя е готова да прекратява сделки в името на властта. Във видео, публикувано след смъртта му, тя казва: „С него Италия се научи никога да не си налага ограничения, никога да не се мисли за победена“. Това тя вероятно мисли и за самата себе си.

Берлускони е този, който задейства отстраняването на Марио Драги от премиерския пост. След това неговата партия Forza Italia – сега умерено дясноцентристко движение, се съюзи с крайнодясната група на Мелони в коалиционна сделка, която я постави на власт, пише Politico.

Полезен партньор

Освен че беше полезен партньор на сегашния премиер на Италия в идването ѝ на власт, Силвио Берлускони ѝ даде основата за разпознаваема марка в политиката, която тя вече направи своя собствена. Въпреки че двамата се считаха „побратимени“ политици, те воюваха често и горчиво.

От една страна, личните им лидерски стилове тръгваха от един и същи клон. И двамата можеха да бъдат непочтителни до степен на грубост. В деня на изборите през септември миналата година Мелони публикува видео, на което държи два пъпеша пред гърдите си. Това беше шега с нейното име, с която домакинът на партитата Bunga Bunga би се гордял.

Подобно на Берлускони, политическият метод на Мелони подчертава централната роля на лидера като индивид, „който говори езика на обикновените хора“, казва биографът на Берлускони, Джовани Орсина. И двамата се опитваха да отговорят на исканията на обикновените хора, без да им казват какво трябва да искат, посочва Орсина, като допълва, че „лидерът не се представя като по-добър от последователите си, а че той/тя е един от тях“.

Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Орсина допълва, че програмата на Мелони, представена пред гласоподавателите пред миналата година, много прилича на програмата на Берлускони – подкрепа на затруднените собственици на дребен бизнес и намаляване на данъците.

И двамата имаха възможност да задават тона на публичните дебати било чрез традиционните, или чрез социалните медии. Телевизионните канали на Берлускони Mediaset TV му дадоха възможност да доминира националния политически разговор в продължение на десетилетия. Същите тези канали осигуриха среда и трибуна за крайнодесния популизъм, който изстреля Джорджа Мелони.

Като извади постфашистките предшественици на партията на Мелони „Италиански братя“ от забвение, за да формират дясна коалиция през 1994 г., Берлускони вече беше подготвил почвата за навлизането на нейната група в основната политика. „Без Берлускони нямаше да има Мелони“, коментира пред Politico Виторио Сгарби, заместник-секретар по културата и бивш министър в правителствата на Берлускони.

Присъствието на вече умерената Forza Italia в управляващата коалиция на Мелони ѝ осигурява доза почтеност, което я прави приемлива за Европейския съюз (ЕС) и САЩ.

Напрежение между лидерите

Връзката между Силвио Берлускони и Джорджа Мелони не е връзка без напрежение. Мелони се отдели от партията на Берлускони „Народът на свободата“ през 2012 г., като създаде съвременната партия „Италиански братя“. През 2016 г. Берлускони се изправи срещу нея в битката за кметския пост в Рим, като се възползва от това, че тя е бременна по това време. Тя така и не забрави това.

Той е бил и доста щедър с нея, защото не я е считал за особена заплаха. През 2017 г., в интервю за седмичното списание Tempi, той коментира, че винаги е оценявал високо нейната отдаденост, компетенциите ѝ, интелектуалния ѝ кураж и аналитичните ѝ умения. Той обаче очевидно е очаквал да е опитният държавник, от когото тя да иска съвети. Да му засвидетелства автоматично уважение е нещо, което тя така и не направи, след като се наложи на политическата сцена.

Това предизвика демонстрация от страна на Берлускони кой е личният му фаворит – на последната му сватба той покани лидерът на дясната партия „Лига“ Матео Салвини, а не Джорджа Мелони. Тя пък, в ефира на един от неговите канали, коментира, че не дължи нищо на Берлускони. След това изказване той значително намали появите ѝ в ефир. В деня на изборите миналата година той беше хванат на видео да казва, че е „малко“ уплашен от нея.

Това, което има значение, е, че Мелони, която е доста по-млада от Берлускони, пое лидерството на дясноцентристите без помощта на по-възрастния и опитен политик. Нейната партия спечели 26 процента от гласовете срещу 8 процента за Берлускони. Той изглежда имаше трудности да приеме това и формирането на дясноцентристкото правителство, водено от Мелони, беше несигурно. Берлускони се опита да я засрами с изблици, изразяващи подкрепа за президента на Русия Владимир Путин. В замяна тя разпредели предимно нисши министерства на неговата партия и отказа позиции на някои от неговите фаворити.

По време на преговорите за коалицията Берлускони беше сниман да пише бележка на лист хартия, че Мелони е „властна, арогантна и се държи обидно“. В рамките на коалицията неговата партия Forza Italia е в противоречие с доста от решенията на правителството, вкл. за зелените субсидии и за увеличения лимит на плащанията в брой.

Смъртта на Берлускони има потенциал да засили позициите на Мелони

Смъртта на Берлускони има потенциал да подкрепи засилването на позициите на Джорджа Мелони. Бъдещето на неговата партия без него е доста несигурно, а за депутатите му има няколко възможности.

Мелони се счита, че се намира в крайнодесния спектър в сравнение с Берлускони, но и двете партии се борят за едни и същи избиратели. През миналата година много от поддръжниците на Forza Italia на Берлускони гласуваха за „Братя на Италия“ на Мелони. Тези избиратели си имат критерии, по които да идентифицират най-силното лидерство в крайнодесния сектор и гласуват за този, който ги покрива. В миналото това бяха Берлускони и Салвини, а сега е Мелони, според Лоренцо Прегалиско от агенцията YouTrend.

Партията на Салвини „Лига“ не се справя добре, според социологическите проучвания, а преместването ѝ към центъра означава, че тя ще отиде в опозиция. Forza Italia е член на европейската група ЕНП, а партията на Мелони е част от групата на Европейските консерватори и реформисти. Двете групи вероятно ще се съюзят за следващите европейски избори (през 2024 г.). Самият Берлускони, в последното му интервю преди смъртта му, на практика благослови този съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:38 | 19.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 4
cyclop
преди 10 месеца
С колко кляка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още