IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На 86 години почина Силвио Берлускони - "Исус Христос на политиката"*

Берлускони е бил хоспитализиран в Милано в петък, само три седмици след като е бил освободен от предишно лечение

11:47 | 12.06.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Силвио Берлускони, пламенният медиен магнат, чието управление като най-дългогодишен следвоенен министър-председател на Италия беше съпътствано от секс скандали и обвинения в корупция, е починал, съобщава Corriere della Sera. Той беше на 86 години. 

Берлускони е бил хоспитализиран в Милано в петък, само три седмици след като е бил освободен от предишно лечение. В миналото той е страдал от сърдечни заболявания, включително неправилно функционираща сърдечна клапа, която хирурзите са сменили през 2016 г., а през 2020 г. бе хоспитализиран заради белодробна инфекция, след като се е заразил с Covid-19.

Въпреки че кариерата му бе белязана от секс скандали, гафове и дори обвинения в корупция и връзки с мафията, той постоянно успяваше да се възстанови от ударите. Близките му връзки и публичната му защита на руския лидер Владимир Путин не попречиха на партията му "Напред, Италия" да си подсигури поста на външен министър в кабинета на сегашния премиер Джорджа Мелони.

Бизнес интересите на Берлускони се простират от недвижими имоти до издателска дейност и финанси, а семейната му холдингова компания Fininvest SpA има дял и в средно голямата италианска банка Banca Mediolanum SpA.

Във Fininvest, която понастоящем се ръководи от най-голямата дъщеря на Берлускони - Марина, работят 15 хил. души, а приходите ѝ през 2021 г. възлизат на около 3,8 млрд. евро според уебсайта на компанията. Fininvest също така контролира Mondadori, една от най-големите издателски групи в Италия, и футболния отбор AC Monza.

Пътят на Берлускони 

Берлускони е роден на 29 септември 1936 г., първоначално е бизнесмен, а от 1994 г. насам като министър-председател ръководи общо четири правителства в Италия. Той помага за определянето на съдбата на страната в продължение на повече от две десетилетия и през целия си живот е бил противоречива личност, но също така е предизвиквал възхищението на мнозина. 

За бившия ръководител на правителството Марио Монти Берлускони е „бащата на всички популисти", а веднъж той самият се нарече "Исус Христос на политиката". Неведнъж е имало обвинения в конфликт на интереси между неговите политически постове и контролираната от него медийна империя Mediaset. Освен това му се наложи да се изправи пред множество съдебни дела.

Във връзка с присъда за укриване на данъци през 2013 г. беше изключен от парламента и през следващите години нямаше право да заема публична длъжност. Той заведе дело срещу това решение в Европейския съд по правата на човека. В последно време бе депутат в Сената, по-малката от двете парламентарни камари в Рим. 

През март 2015 г. той бе оправдан на последна инстанция по делото "Бунга Бунга" за секс с непълнолетни проститутки и злоупотреба със служебно положение. Последвалият процес за подкупване на свидетели също завършва с оправдателна присъда. Конфликтите със закона обаче не намаляват популярността му сред много италианци. 

В хода на финансовата криза през 2011 г. той трябваше да подаде оставка като министър-председател. Отново и отново се опитваше да се върне на политическия връх. "Кавалерът" не успя да направи грандиозно завръщане на голямата сцена, а и последната му мечта да стане президент се провали в началото на 2022 г. Берлускони с играчите на "Милан" след спечелване на трофей през 2011 г. Снимка: Bloomberg Берлускони с играчите на "Милан" след спечелване на трофей през 2011 г. Снимка: Bloomberg

През последните години Берлускони неколкократно имаше сериозни здравословни проблеми: през 2016 г. претърпя сърдечна операция, през 2020 г. трябваше да влезе в болница заради зараза от Covid и пневмония. Също така през 2022 г. той бе хоспитализиран заради инфекция на пикочните пътища.

Още през 1997 г. той претърпя и операция на тумор на простатата. От няколко години има и пейсмейкър. Съвсем наскоро стана известно, че страда от хронична левкемия.

*Актуализирано в 12:05

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:15 | 12.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
SporqZaKef
преди 10 месеца
Като футболен фен, смятам за резонно, Милан да прекръстят новия си стадион на Силвио Берлускони. От политическа гледна точка, смятам, че Мелони ще загуби почва под краката си и ще и падне правителството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още