IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Берлускони ще е гарант за „проевропейско“ правителство в Италия 

С оглед на изборния резултат от около 8% обаче влиянието на „Форца Италия“ като малък партньор вероятно ще бъде ограничено

18:05 | 27.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg
Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

След изборния успех на радикалната десница италианският експремиер Силвио Берлускони побърза да даде силно уверение на международните партньори на страната. 

Консервативната му партия „Форца Италия", като член на Европейската народна партия (ЕНП), се чувства задължена да „гарантира международния профил, проевропейския профил и трансатлантическия профил на следващото правителство", заяви Берлускони във видеопослание, публикувано в Instagram в понеделник вечерта, цитиран от DPA. 

„Добрите отношения с нашите исторически съюзници в САЩ и основните страни от Европейския съюз са от съществено значение за бъдещето на Италия", добави Берлускони.

„Форца Италия" участва в парламентарните избори в неделя в съюз с радикалната десница Fratelli d'Italia („Италиански братя“) и дяснопопулистката партия „Лига“. В рамките на тази коалиция партията на Берлускони се стреми към участие на правителството.

Тонът обаче вероятно ще бъде зададен от скептично настроените към ЕС „Италиански братя“ на Джорджа Мелони, които се превърнаха в най-силната партия. Ето защо резултатите от изборите бяха посрещнати със загриженост в някои части на Европа. С оглед на изборния резултат (около 8%) обаче влиянието на „Форца Италия“ като малък партньор вероятно ще бъде ограничено.

Едва преди седмица Берлускони попадна под силна критика, когато заяви, че Путин е бил подтикнат към войната в Украйна. 

Берлускони е приятел на руския президент и дълго се колебаеше дали да осъди инвазията след избухването на войната. Сега той казва, че „Путин е изпаднал в наистина трудна и драматична ситуация". Той използвал този израз умишлено, тъй като през февруари представители на двете самопровъзгласили се републики в Донбас са поискали от Путин да се намеси. Последните били убедили Путин, като са заявили, че Украйна атакува териториите с все по-голяма жестокост. По-късно бившият италиански премиер обяви, че не е е бил разбран правилно. 

Освен Берлускони и Матео Салвини е част от десния блок - лидерът на „Лига" от години е фен на Путин и критикува санкциите на Запада срещу Москва. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:05 | 27.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още