IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първите прогнози сочат победа в Италия за десния алианс около Джорджа Мелони 

Тя може да донесе на Италия тежка промяна вдясно - с неясни последици за Европа

07:23 | 26.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Мелони е ясният победител от изборите. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg
Мелони е ясният победител от изборите. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Джорджа Мелони е победител в парламентарните избори в Италия: Според първоначалните прогнози нейната крайно дясна партия Fratelli d'Italia (Италиански братя) печели най-много гласове. Очаква се нейният алианс, в който влизат още дясната партия „Лига" на Матео Салвини и дясноцентристката „Напред, Италия" на бившия премиер Силвио Берлускони, да спечели повече от половината места в парламента, както съобщиха телевизионните канали Rai и SkyTG24 в понеделник вечерта. Избирателните секции все още бяха отворени до 24:00 часа българско време, а официалните окончателни резултати се очакват едва по-късно в понеделник.

Десният блок влезе в изборите като категоричен фаворит и според прогнозите ще получи общо между 41 и 45% от гласовете. Тъй като преките мандати имат особена тежест в италианското изборно законодателство, а десните партии се представиха много силно при тях, десните вероятно ще постигнат ясно мнозинство в двете парламентарни камари. Според изчисленията на телевизионния канал RAI десният алианс ще спечели между 227 и 257 от общо 400-те места в италианския парламент и между 111 и 131 от 200-те места в Сената, предава DPA. 

Партията на Джорджа Мелони Fratelli d'Italia ще получи 24,6% от гласовете на избирателите. 8,5% от гласовете са за партията „Лига" на бившия вътрешен министър Матео Салвини, а 8% - за "Напред, Италия" на бившия премиер Силвио Берлускони. Така десният алианс ще получи 43,3% от гласовете, показват първоначалните прогнози на телевизионния канал LA7. Лявоцентристкият блок ще получи 25,4 процента.

Разликата между Fratelli d'Italia (FDI) и класиралите се на второ място социалдемократи (PD) е толкова голяма - около пет процентни пункта, че на основателката на „Италиански братя“ Джорджа Мелони трудно може да се отрече победа. Като лидер на най-силната партия 45-годишната жена може да оглави бъдещото правителство като първата жена министър-председател на Италия.

Мелони вижда мандат за управление с десен алианс

Мелони вижда мандат за управление в десния лагер под ръководството на своята партия. Въз основа на първите прогнози може да се каже, че италианците изпратиха ясен сигнал в урните, заяви тя рано сутринта в понеделник в Рим. Тя заговори за „нощ на гордост" и „нощ на изкупление". На поддръжниците си тя заяви, че не са на мястото на пристигане, а на мястото на заминаване. 

Италианските социалдемократи вече признаха поражението си и възнамеряват да минат в опозиция. Това заяви в понеделник вечерта Дебора Серакиани, ръководител на парламентарната група на Демократичната партия (ДП) в Камарата на депутатите.

Предишната управляваща партия, която бе в лявоцентристки алианс, е категорино изпреварена от десния блок, ръководен от Джорджа Мелони и нейната радикална десница Fratelli d'Italia, признават бившите управляващи. „Това е тъжен ден за нашата страна", каза Серакиани. Партията ѝ сега носела „голяма отговорност и трябва да я изпълним в парламента".

Повече от 50 милиона италианци бяха призовани да гласуват в неделя. Но избирателната активност беше по-ниска от всякога: тя спадна до исторически минимум от едва 64%. По време на изборите през 2018 г. тя възлезе на около 73%.

Левоцентристките партии са фрагментирани

Партиите от левия спектър не се обединиха срещу десния алианс по време на предизборната кампания. Съюзът на социалдемократите, левите партии и Зелените достигна 25,5 до 29,5 процента, според прогнозите. Лявото Движение „Пет звезди" получи между 13,5 и 17,5 процента от гласовете. Центристкият алианс изостава с 6,5 до 8,5 процента.

Партията на Мелони Fratelli d'Italia (Италиански братя) беше единствената голяма опозиционна сила в парламента, докато управляваше „коалицията на националното единство", ръководена от министър-председателя Марио Драги. Това е забележителен ръст: на изборите през 2018 г. радикалите получиха малко над четири процента. Решението им да не се присъединят към правителството на Драги позволи на Мелони да повиши още повече популярността си. Също така, защото „Лига" и „Форца Италия" бяха част от широката коалиция, което направи Fratelli d'Italia единственият адресат за протестния вот.

Партията изразява националистически, критични към ЕС и отчасти расистки позиции. Мелони иска "Европа на патриотите" и например е против даването на право на хомосексуалистите да осиновяват деца. По време на предизборната кампания тя зае твърда позиция срещу мигрантите. Логото на партията, създадена през 2012 г., включва пламък в националните цветове в памет на фашисткия диктатор Бенито Мусолини.  Дясноцентристката коалиция води на парламентарните избори в Италия. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg Дясноцентристката коалиция води на парламентарните избори в Италия. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

В Европа много партньори гледаха с безпокойство на евентуална победа на Мелони - също и защото римлянката обяви, че иска да обсъди използването на милиарди евро от фонда на ЕС за възстановяване, а неотдавна показа солидарност с Виктор Орбан, когато ЕС принизи Унгария до автокрация. 

Вчерашните избори се проведоха шест месеца по-рано от предвиденото, след като в края на юли се разпадна правителството на единството на премиера Марио Драги, което се радваше на широка популярност сред гражданите. Драги обаче остава на поста служебен министър-председател до полагането на клетва от новото правителство.

Крайнодесни лидери поздравяват Мелони за изборната победа

Силното представяне на партията "Италиански братя" на крайнодясната лидерка Джорджа Мелони обнадежди съюзниците ѝ в Европа, които приветстваха изборната победа, предава и БТА. Сред първите, които празнуваха, бяха колегите евроскептици от крайнодесния спектър. Министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки поздрави Мелони в Twitter. Партията "Национален сбор" на френската крайнодясна лидерка Марин Льо Пен също приветства резултата като "урок по смирение" за ЕС. 

Сантяго Абаскал, лидер на испанската крайнодясна опозиционна партия "Вокс", приветства победата на Мелони, като написа в Twitter, че "милиони европейци възлагат надеждите си на Италия". Тя "показа пътя за горда и свободна Европа на суверенни страни, които могат да си сътрудничат в името на сигурността и благоденствието на всички".

Силният възход на Мелони в третата по големина икономика на Европейския съюз идва в критичен момент, когато голяма част от континента се задъхва от нарастващите сметки за енергия, последица от войната в Украйна, а решимостта на Запада да се обедини срещу руската агресия е подложена на изпитание. На последните избори през 2018 г. партията на Мелони взе едва 4,4%, докато на тези избори тя спечели почти една четвърт от вота. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:31 | 26.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още