IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чуждите инвестиции в Китай са намалели с 56% през първото тримесечие

Задълженията на Пекин по преките инвестиции в платежния баланс възлизат на 10,3 млрд. долара

15:12 | 10.05.24 г.
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Преките инвестиции на чуждестранни предприятия в Китай са намалели през първото тримесечие на годината. Това подчертава предизвикателствата пред Поднебесната империя, която търси повече чуждестранни средства, за да подпомогне икономиката си, предава Bloomberg.

Задълженията на Пекин по преките инвестиции в платежния баланс възлизат на 10,3 млрд. долара през периода от януари до март, според данни на Държавната администрация за чуждестранни валути, публикувани в петък.

Снимка: Bloomberg L.P. Снимка: Bloomberg L.P.

Тази стойност е с 56% по-ниска спрямо същия период на предходната година. Това се случва, след като ревизираните данни за миналата година показаха, че стойността им е спаднала до най-ниското ниво от началото на 2000 г. насам.

Данните показват също, че излишъкът по текущата сметка е спаднал до най-ниското си равнище от началото на пандемията от Covid-19, което се дължи на излишък в търговията със стоки и продължаващ дефицит в търговията с услуги. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:13 | 10.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още