IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Световният дълг достигна 315 трлн. долара тази година

Около две трети от него идват от зрели икономики като Япония и САЩ, сочи доклад

21:56 | 29.05.24 г.
Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg
Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Светът е обременен с дълг в размер на 315 трлн. долара, сочи доклад на Института за международни финанси, цитиран от CNBC.

Тази вълна на световния дълг отбелязва най-големия, най-бързия и най-широкообхватния ръст на дълга от Втората световна война с изключение на пандемията от Covid-19.

„Ръстът се наблюдава за второ поредно тримесечие и се дължи основно на нововъзникващите пазари, където дългът се увеличи до безпрецедентен връх от над 105 трлн. долара, с 55 трлн. долара повече спрямо десет години по-рано“, отбеляза IIF в тримесечния си доклад „Наблюдение на световния дълг“, публикуван през май.

Около две трети от дълга идва от зрели икономики, като Япония и САЩ допринасят най-много за дълговото бреме.

Но съотношението между дълга и брутния вътрешен продукт за зрелите икономики, който е смятан за добър индикатор за способността на страната да обслужва дълговете си, като цяло намалява.

От друга страна, нововъзникващите пазари са имали дълг за 105 трлн. долара, но тяхното съотношение между дълга и БВП е достигнало нов връх от 257%, с което общото съотношение е нараснало за първи път от три години насам.

Китай, Индия и Мексико имат най-голям принос, сочи докладът.

IIF посочва упоритата инфлация, растящите търговски спорове и геополитическото напрежение като фактори, които може да създадат значителен риск за динамиката на дълга, „подлагайки на натиск към повишение глобалните разходи за финансиране“.

„Макар че стабилността на баланса на домакинствата би трябвало да осигури предпазна мрежа срещу „по-високи за по-дълго време лихви“ в краткосрочен план, бюджетните дефицити на правителствата все още са по-високи от нивата преди пандемията“, допълва IIF.

От общия дълг в размер на 315 млрд. долара дългът на домакинствата, който включва ипотечни кредити, кредитни карти и студентски дълг, възлиза на 59,1 трлн. долара.

Дългът на бизнеса, който корпоратициите използват, за да финансират дейностите и растежа си, е достигнал 164,5 трлн. долара, като само финансовият сектор съставлява 70,4 трлн. долара от общата сума. Публичният дълг е отговорен за остатъка от 91,4 трлн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:57 | 29.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още