fallback

Близо 7 хил. бежанци трябва да бъдат преместени от Варненско до 1 юни

В Пловдив беше открит първият в страната дневен център за деца на украински бежанци

17:38 | 28.05.22 г. 9

Близо 7 хил. са бежанците във Варна и региона, които трябва да бъдат преместени до 1 юни. Първите 80 заминават утре за Паничище с бързия влак Варна-София, съобщи на брифинг в областната администрация Мариана Тошева, директор на Агенцията за бежанците, цитирана от БНР.

Въпреки че определи като "истинско предизвикателство" това масово преместване, заместник-министърът на транспорта Владимир Върбанов смята, че БДЖ ще се справят.

Първите бежанци заминават утре с 4 допълнителни вагона. По-късно 120 бежанци ще бъдат дислоцирани до Паничище, близо до Дупница.

Във всички бази са осигурени медицинска помощ и изхранване за срок от три месеца, каза Мариана Тошева. Тя уточни, че ще се дава възможност бежанците да си намерят работа в близките населени места, а до 24 февруари следващата година е програмата за тяхното настаняване.

Стана ясно също, че ведомствата, които имат на свое подчинение държавни бази и към днешна дата те не са готови за настаняване на бежанци, ще понесат своята отговорност, ако до 24 часа не го направят.

Малко над 500 са хотелите в страната, заявили участие за новата програма за украинските бежанци с 15 лева субсидия от държавата. Част от тях - близо 300, са такива, в които вече има настанени украинци, уточни Тошева, цитирана от БГНЕС.

Допреди дни в 150-те хотела във Варненско е имало около 18 хил. украински бежанци. По последни данни от днес става ясно, че 3 хил. души са напуснали местата за настаняване, а 5 хил. остават в хотелите, изявили желание да работят по новата програма.

От брифинга стана ясно още, че има готовност да бъдат организирани извънредни влакови композиции и отделно към редовните превози да бъдат прикачени допълнителни вагони, за да се разделят украинските бежанци от редовно пътуващите.

В Пловдив откриха първия в страната дневен център за деца на украински бежанци

Междувременно в Пловдив беше открит първият в страната дневен център за деца на украински бежанци, предаде БНТ. Той се намира в помещение на бивша детска градина, предоставено от общината срещу символичен наем. Центърът е ремонтиран и обзаведен изцяло с помощта на дарители и доброволци.

Дневният център посещават 18 деца на бежанци, за които се грижат две възпитателки от Украйна. "Работя в детската градина в град Запорожие. Дойдох тук и сега ще работя тук", споделя Людмила.

Родителите на децата, които идват тук, вече са намерили работа, но някои майки също ще останат в центъра през първите дни.

"Има такива деца, които са много уплашени след бягане, след тези сирени, след всичко, което се е случило в Украйна, затова разрешаваме и майки да стоят, колкото трябва, няколко дни, една-две седмици - заедно с децата да свикнат със ситуацията, че те са сами без майката", заяви Наталия Елис от фондация "Юкрейн съпорт енд реновейшън".

С ученето на езика ще помагат пенсионирани възпитателки от Пловдив. Предвижда се след като наваксат и с имунизациите, украинските деца да могат да посещават общинските градини.

До броени дни в града ще отвори врати още един дневен детски център. Приключва и ремонтът на бившата Белодробна болница, която ще се превърне в място за временно настаняване на бежанци. Там ще има 53 стаи с по три легла.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:37 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Политика виж още