IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Премиерът: Причината за вота са Борисов, Пеевски, Митрофанова и Трифонов

Не разрешавайте политиката да зависи от четири есемеса на четирима души, призова Кирил Петков депутатите

18:15 | 21.06.22 г. 5
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Истинската причина за този вот на недоверие са четирима души, които днес не са в пленарната зала. Не разрешавайте българската политика и накъде тръгва тази държава да зависи от четири есемеса и четирима души, които не са в тази зала. С тези думи премиерът Кирил Петков се обърна към народните представители по време на дебата по вота на недоверие към правителството.

„Борисов се страхува, че правосъдието ще дойде за него. Пеевски се страхува, че неговите фирми няма да стигнат до тези строителни милиарди, госпожа Митрофанова не е страшна, понякога може да не я слушате за всичко... Пропуснах от кого ще е четвъртият есемес - от Слави Трифонов“, каза Кирил Петков.

Той определи като „грозна лъжа“ твърденията на опозицията, че кабинетът е виновен за високата инфлация в страната и посочи, че тя е привнесена отвън заради повишените цени на световните борси.

Петков заяви, че темата за отношенията между България и Република Северна Македония не е истинската причина „Има такъв народ“ (ИТН) да напусне управляващата коалиция, а исканите от тях милиарди за Министерството на регионалното развитие и благоустройството. 

Премиерът направи този коментар по повод изказване на председателя на групата на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов, според когото премиерът работи срещу националния интерес.

Корнелия Нинова: Става дума за едни пари и за никакви принципи

Днес формално водим дискусия за вот на недоверие за финансова и икономическа политика, защото от числата, които бяха изнесени, да се говори за провал, е доста несъстоятелно. Става дума за едни пари и за никакви принципи и никакви дебати за финанси и икономика, заяви от парламентарната трибуна по време на дебата за вота на недоверие вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова.

Тя се позова на финансови и икономически данни, които сравняват управлението на Бойко Борисов и това на коалиционния кабинет за първото тримесечие на 2021 година и първото за 2022 г. Нинова подчерта, че при управлението на Борисов не е имало война и проблем с енергийните доставки. 

Тя определи мотивите на вота като несъстоятелни и арогантни. „Мотивите на вота - да си ходи кабинетът "Петков", за да се върне Борисов, са не само несъстоятелни, а арогантни“, заяви тя. И посочи, че България е финансово стабилна, без да отрича проблемите с обедняването, намалената покупателна способност и ръста на цените.

Вицепремиерът заяви, че именно кабинетът на Кирил Петков е взел мерки срещу ръста на цените и обедняването, за които сега опозицията критикува, въпреки, че по думите й, това са мерки, въведени в цяла Европа.

Нинова каза още, че БСП, като коалиционен партньор, са удовлетворени от това, което се случва по тази тема - доходи, бедност и социално неравенство. Мерките, които кабинетът предприе, са истинското му социално лице, каза тя.

Вицепремиерът коментира и критиките към коалицията относно инфлацията и корупцията.

„Веднъж ги нарекох „политическа шизофрения“ и ще ви кажа защо - твърдите, че ги няма парите по Плана за развитие и устойчивост и затова правителството трябва да си отиде. Но ако си отиде, парите няма да ги има още една година. В енергетиката имало лобистки интереси и искате кабинетът да падне, за да не мине Законът за енергетиката, който е в комисиите. Това не е ли някакво раздвоение на личността“, попита риторично Нинова.

Вицепремиерът не приема определението за цялото правителство като "корумпирано". Тя посочи, че има разлика между БСП и ИТН, както и между Министерство на икономиката и това на регионалното развитие.

Корнелия Нинова обобщи, че днес изборът не е между това дали е добра икономическата политика на правителството, а между две алтернативи. Едната е партийната алтернатива ГЕРБ, ДПС, „Възраждане“ и ИТН, които искат да се обединят и да спрат започнатата промяна. И другата алтернатива – финансова стабилност, икономически растеж, социална политика и продължаваща борба за премахване на стария модел – олигархичен, задкулисен, унищожителен за България, завърши Нинова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 3
ing5rov
преди 1 година
ами щом е тъй , стани му фен ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
Борката
преди 1 година
Подценяваш тотално харвардските курсове. Те дават връзки с финансови акули с умопомрачителен апетит! А да лъжеш по "конституционному" се иска безочлива наглост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
serafima
преди 1 година
Не съм фен на Кирил, но онези ПРОТИВ НЕГО са в десетки пъти по-продажни, по-некадърни и злобни. Не ЗАСЛУЖАВА това правителство такова отношение от новата ни коалиция - БКП(ГЕРБ), ДПС, слави диванчето (нема такъв човек) и копейкин, който не знае граници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 6
Alex Silver
преди 1 година
Въх, мари! И ТОА ни е прЕмиер, ***...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
Борката
преди 1 година
простонаглоКиро. Точка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още