IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кирил Петков в парламента: Това правителство няма да позволи да се краде

Няма икономически срив, има 4% ръст на икономиката за първото тримесечие, заяви премиерът пред депутатите

12:27 | 21.06.22 г. 7
<p>
	Дебати по вот на недоверие. <em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Дебати по вот на недоверие. Снимка: БГНЕС

Това правителство няма да позволи да се краде. С тези думи премиерът Кирил Петков се обърна към народните представители от парламентарната трибуна в началото на дебата по внесения вот на недоверие към правителството.

На извънредно заседание днес депутатите обсъждат вота на недоверие към кабинета. 

Петков взе думата, веднага след като Кирил Ананиев от ГЕРБ представи мотивите към проекта за решение за внесения вот. Ананиев заяви, че вносителите са избрали за мотив „най-големия провал на правителството - неадекватната финансово-кономическа политика“.

В изказването си пред депутатите Петков заяви, че внимателно е прочел мотивите и е озадачен от тезите в него, които „наистина са чудновати“.

Петков заяви, че има „грешни икономически внушения“, правени в последните шест месеца, коментира забележките на ГЕРБ за провала на правителството в различни сектори. 

По думите на Петков няма как да се говори за икономически срив, както твърдят от опозицията, тъй като има 4% ръст на икономиката за първото тримесечие.

„България имаше по-голям ръст от Германия. Нека да дам реални факти“, заяви премиерът.

Петков изброи какво е свършило правителството за краткото си управление досега.

„Увеличихме минималната заплата, подкрепихме семействата, има безплатни детски градини. За пенсионерите увеличихме пенсиите, което е безпрецедентно увеличение, което не се е случвало 13 години. Увеличихме бюджета за образованието, средната учителска заплата ще е 25% повече от средната за страната, за лекарите - основната ще стане 2 хил. лева. За личните лекари има 38% увеличение. За хората с увреждания имаме 282 млн. лева. Нула процента ДДС за хляба, намаляване на ставката за парното. За бизнеса предприехме мерки за тока. Дългът намалява. Българската банка за развитие излезе на печалба. Активизираме подкрепата за стартъпите. В сферата на туризма отчитаме ръст на български и чуждестранни туристи. В сектора на здравеопазването минахме през петата вълна на коронавируса без прекъсване на образователния процес“, изброи Петков и обобщи: „Това постигнахме по време на война, безпрецедентна криза и пандемия“.

Кирил Петков насочи вниманието върху „истинските“ по думите му мотиви за вота. "Днешният вот е базиран на други наши резултати. Причините са следните: отвоюване на "Капитан Андреево", заяви министър-председателят.

„Или вотът е може би заради началото на съдебната реформа: закрихме специализираните съд и прокуратура, господин Цацаров се оттегли от поста си, стартираме процедура за предсрочно освобождаване на главния прокурор“, каза Петков. И продължи, допускайки, че може би вотът е заради реалната диверсификация от руски газ. „Гръцката връзка ще е построена още през юли. И затова, че започнахме разследване на "Турски поток", каза още Петков от трибуната.

„Това правителство няма да позволи да се краде“, завърши изказването си премиерът Петков. И се обърна към всички депутати, особено към тези от „Има такъв народ“.

„Вие сте влезли с чисти идеали. Вие сте тези, от които зависят 7 милиона българи. Призовавам ви да се сетите за своите избиратели. Там няма нито Трифонов, нито Борисов, нито Митрофанова. Тази клетва ви води във вашето решение в утрешния ден“, заяви премиерът.

Дебатът започна с изказване на Кирил Ананиев от ГЕРБ, който представи мотивите за внесения вот. По думите му вотът е срещу „най-големия провал на правителството - неадекватната финансово-кономическа политика“.

Ананиев посочи, че ГЕРБ-СДС смятат, че има надценен икономически растеж, подценена инфлация, висок бюджетен дефицит, висок държавен дълг, отрицателна текуща сметка за тримесечие и критичен размер на фискалния резерв. Според Ананиев има неточни оценки на макроикономическото планиране, а от октомври миналата година, когато е започнала процедурата за изготвянето на бюджета за тази година, в рамките на девет месеца е предложена шеста макроикономическа прогноза.  Той вижда липса на капацитет за средносрочно и дългосрочно планиране. От ГЕРБ-СДС имат и забележки по предложената актуализация на бюджета за 2022 г.

Кирил Ананиев отбеляза още, че България е на второ място в ЕС по годишен ръст на цените. Според него страната ни няма да отговори на Маастрихстките критерии и вижда риск за членството ни в еврозоната. По думите му правителството се е провалило и в привличането на стратегически инвеститори. Населението губи покупателната си способност, бизнесът губи конкурентоспособност, ще растат неравенствата и противопоставянето, каза Ананиев в опит да убеди депутатите в аргументите за вота.

Вече бившият председател на парламента Никола Минчев ("Продължаваме Промяната") подчерта в изказването си от трибуната, че в новата ни история нито един вот на недоверие досега не е бил успешен. Този път може да имаме пробив, посочи той.

„Да помислим добре ли е да хвърлим държавата си в политическа криза в момент, в който на територията на нашия континент се води война на по-малко от хиляда километра, дали ще бъде полезно за държавата да я хвърлим в поредни предсрочни парламентарни избори със съмнителен потенциал да произведат ясно мнозинство“, попита риторично Минчев.

"Ще бъде ли отговорно да оставим държавата без работещ парламент, когато трябва да бъдат приети закони във връзка с Плана за възстановяване и устойчивост?". Ако не направим реформите, ще блокираме милиарди евро, предупреди бившият председател на парламента. В мотивите пише, че настоящото правителство е заплаха за националната сигурност, нека си помислим, ако се случи това, което описах, как влияе на националната сигурност, посочи Минчев.

Според правилника на парламента гласуването на вота на недоверие се състои не по-рано от 24 часа след приключване на дебата. Проектът за решение се смята за приет, когато за него са гласували повече от половината от всички народни представители. При отхвърляне на предложение за недоверие на Министерския съвет ново предложение за недоверие на същото основание не може да бъде направено в следващите 6 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 1
ing5rov
преди 1 година
костюм райе ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
aldy
преди 1 година
Това правителство няма да позволи да се краде === В смисъл, да крадат и други. За една седмица потурчиха 8 милиарда. А тримата харвардски комбинатора дават три различни оДговора за какво са похарчени парите. Време е новите велики комбинатори да си получат заслуженото - шут отзаде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 6
Solar Power
преди 1 година
Има един вариант ! Ако падне мораториума и започнем да копаме газ и петрол за да покриваме 100% от нуждите си. Въпреки това всичко което внасяме като техника например няма как да го компенсираме освен ако не си го произвеждаме сами :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 5
khao
преди 1 година
не не е крадене... и не пиши по теми по които си бос!... как точно ще спре качването на цените, ае обясни ни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 6
Борката
преди 1 година
простонаглоКиро, ти кажи къде отидоха 9 000 000 000 лева за 9 дена. И после при бай Ставри, килия западно изложение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
Petar2015
преди 1 година
Заглавието е малко неясно. Искали са да напишат "Това правителство няма да си позволи да краде" или "Това правителство няма да ви позволи да крадете"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 6
nkavrakov1982
преди 1 година
Кирчо ами вие пак крадете-като раздавате пари ка калпак и субсидирате и богатите наравно с бедните не е ли това кражба ?Я обясни в ситуация на висока инфлация кое е наложително ?-Да харчиш и да раздаваш пари или да свиеш паричното предлагне дори с цената на криза и безработица НО да спреш поскъпването после да излезнем по силни икономически ?Да събсидираш украинците по хотелите ,да улесняваш приемането на децата им в градините при положение че българските майки имат трудности да си запишат децата в държавните градини,да даваш отстъпки от цената на горивата /дето ги и няма още/,на всички и на тези дето не им пука че дизела е 3,50 и на тези дето се задъхват да си заредят колата ,да раздаваш пари на калпак и така да раздухваш още повече инфлацията и поскъпването ?Това ли са Ви политиките ?Пълни некадърници сте !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още