IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дебатират вота на недоверие на фона на 11 протеста около парламента

Гласуването трябва да се проведе не по-рано от 24 часа след края на дебатите

10:03 | 21.06.22 г. 2
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Общо 11 протеста покрай дебатите и гласуването на вота на недоверие към правителството на Кирил Петков се очакват да се проведат само в София. От едната страна на парламента ще протестират в подкрепа на кабинета, а от другата страна - срещу него, предава БГНЕС.

Уведомленията за провеждане на демонстрациите са 3-дневни – от вторник, 21 юни, когато в пленарна зала ще се проведат дебатите, до четвъртък, 23 юни, когато вероятно ще се проведе гласуването.

От Столична община, където съгласно изискванията на Закона за събранията, митингите и манифестациите, протестиращите трябва да заявят намеренията си за протести, казват, че 5 от уведомленията са подадени от сдружения и политически партии. Това са политическа партия движение „Да България“, партия „Възраждане“, Българско национално движение ВМРО, сдружение „Толерантност“ и национално движение „Хан Кубрат“, а останалите 6 са подадени от различни физически лица.

Заявените цели на протестните мероприятия са: срещу смяната на Никола Минчев; в подкрепа на правителството на Кирил Петков; против кабинета на Кирил Петков и искане на оставката на правителството; за европейска България без мафия; срещу високите цени на горивата; за компенсации за високите цени на енергоносителите; защита на българския национален интерес в Македония.

Дирекция „Сигурност“ на Столична община е провела разговори с организаторите на всички заявени протестни мероприятия и ги съгласува по реда на тяхното заявление. 



Поради факта, че уведомленията са за протести около сградата на Народното събрание, а част от мероприятията са противоречащи едно на друго, Столична община и Столична дирекция на вътрешните работи, предприемат нужните мерки за физическо разделяне на противостоящите групи с цел гарантиране на живота и здравето на всички граждани.

Във вторник, 21 юни, от южната страна на сградата на Народното събрание, извън зоната за сигурност, ще са протестните мероприятия срещу правителството на Кирил Петков. От северната страна на сградата на Народното събрание, извън зоната за сигурност, пък ще са протестните мероприятия в подкрепа на правителството на Кирил Петков.

На 22 юни, сряда, от южната страна на сградата на Народното събрание, извън зоната за сигурност, ще има протестни мероприятия в подкрепа на правителството на Кирил Петков. В същия ден от северната страна на сградата на Народното събрание, извън зоната за сигурност, ще се проведат протестните мероприятия срещу правителството на Кирил Петков.

Размяната на местата на протестните мероприятия е съобразно времето на подаване на заявленията.

Във връзка с протестите на 21 и 22 юни Столична община информира гражданите и гостите на София, че движението в зоната на пл. „Народно събрание“, пл. „Св. Ал. Невски“, бул. „Цар Освободител“ и бул. „Дондуков“ в участъка от Ларгото до бул. „Васил Левски“ ще бъде силно затруднено.

От 21 юни до приключване на протестите се забранява престоят и паркирането на паркингите на пл. „Ал. Невски“, пл. „Народно събрание“, пл. „Княз Александър I“, по ул. „15 ноември“ и ул. „Оборище“ между ул. „Г. С. Раковски“ и бул. „В. Левски“, а на 22 юни се забранява паркирането по бул. „Дондуков“ между бул. „Левски“ и ул. „Г. С. Раковски“.

Народното събрание ще обсъди на извънредно заседание поискания от ГЕРБ-СДС вот на недоверие към правителството на Кирил Петков с мотив за провал във финансовата и икономическа политика. Гласуването трябва да се проведе не по-рано от 24 часа след края на дебатите днес. 

Подкрепа за вота изразиха от "Има такъв народ", ДПС и "Възраждане". При успех на вота ще се направи нов опит за формиране на кабинет в рамките на този парламент с мандат на "Продължаваме промяната". Ако не се състави правителство, вторият мандат за това ще получи ГЕРБ. При неуспех и от тяхна страна президентът връчва третия мандат на избрана от него политическа сила в Народното събрание. 

Ако и след тези процедури не бъде излъчен кабинет, държавният глава разпуска парламента и насрочва нови избори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
Борката
преди 1 година
простонаглоКиро, оставка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 3
Иван Митев
преди 1 година
Парадоксът на Вота на недовериеВ България, в първия ден на лятото на 2022 година се осъществява Вот на недоверие към правителството. Каква е ситуацията? България потребява метод за емитиране на пари без необходима защита за запазване на покупателната способност на парите. Нямането на необходима защита за запазване на покупателната способност на парите е съществената причина за сегашната инфлация в България. Централната банка няма капацитет за премахване на водещата причина за сегашната инфлация. Правителството е компетентно за инициатива за прекратяване на водещата причина за сегашната инфлация. Все още, правителството запазва неправилността. Заради държавната грешка, правителството, колкото повече помага заради инфлация толкова повече възникват щети. Щетите от нямането на необходима защита за запазване на покупателната способност на парите са повече от ползата от работата на министрите. С неправилна структура на държавния бюджет, Министерството на финансите прикрива пропусканите фискални приходи. Въведената практика намалява приходите и увеличава разходите в държавния бюджет. За временно спасение от държавен крах, правителството взима заеми за да плаща щети от своето поведение. Държавната грешка сътворява неограничени щети. Парите в държавния бюджет за заплащане на щетите от тази грешка са с ограничение. Тази недостатъчност на пари подсигурява политическия провал на Министър-председателя. След достатъчно време политическият провал на премиера е реалност.Вотът на недоверие се осъществява в условия на реален парадокс. Опозицията e с реално съгласие за употреба на метода за емитиране на пари без необходима защита за запазване на покупателната способност на парите (съществената причина за сегашната инфлация в България), ала изисква от правителството политическа отговорност за лоши последици от изпълнение на собственото им желание. Иван Митев икономист
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още