IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политолози: Вотът на недоверие може да не мине и кабинетът да се спаси

Предрешен ли е вотът на недоверие към кабинета „Петков“, коментират експерти

13:18 | 20.06.22 г. 11
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Съдбата на кабинета „Петков“ виси на косъм. След като миналата седмица председателят на парламента беше отстранен от поста, политическата криза у нас ескалира. Бъдещето на правителството ще се разбере в сряда, като във вторник е свикано извънредно заседание на парламента, на което ще се дебатира вотът на недоверие към правителството на Кирил Петков. По правилник гласуването му трябва да бъде не по-рано от 24 ч. след приключване на разискванията.

Предрешен ли е вотът на недоверие към кабинета „Петков“, коментират политолози.

„Вотът на недоверие в България досега не е минавал никога, ще е прецедент, ако подобно нещо се случи“, коментира по bTV политологът Светлин Тачев.

„Според Татяна Буруджиева за първи път като инструмент се прилага в българския парламентаризъм чрез вотове на доверие или на недоверие да се показва наличието или отсъствието на мнозинство. Досега нямаше драма да се доказва мнозинство, сега партиите в парламента са с нарушена легитимност, коментира тя.

„Нищо чудно утре да поискат вот на доверие, за да се покаже, че имаме ново мнозинство след това, което се показа по повод отстраняването на Никола Минчев“, каза Буруджиева.

Нейното мнение е, че ако се стигне до служебен кабинет, той ще бъде за кратко време именно заради кризите в страната. 

Бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев също коментира предстоящия вот на недоверие към кабинета. „Според мен това правителство няма да оцелее. Дори в последния момент да има някакво пазаруване на депутати, ако липсва солидно мнозинство, започват пазарлъци и това блокира работата на НС“, каза по Нова телевизия той.

Според него така политиките, които трябва да бъдат провеждани, ще станат заложник на едно плаващо мнозинство и нивото на парламентаризма ще бъде ниско, а доверието в депутатите - още по-ниско”.

„Миналата седмица драмата, която видяхме и се разигра около председателя на НС - тогава се видя, че се оформя ново мнозинство.  Ако вземем този тест, който тогава се случи, изглежда, че вотът на недоверие е предрешен. Въпросът е какво се е случило през уикенда. Това, което имам като индикации, е, че е възможен обрат в полза на правителството и запазване на старото мнозинство", каза политологът доц. д-р Петър Чолаков в коментар пред Bulgaria ON AIR.

Той допълни, че дори и по този начин то няма да бъде с много дълъг хоризонт.

„Сега е моментът да има едно стабилно управление в страната. Вариантът да има предсрочни избори и нови управленски мнозинства е доста тревожен. Притеснително е, че има възход на формации като „Възраждане", имаме нова формация на Стефан Янев. Социологията казва, че той ще намери място в следващото Народно събрание", допълни доц. Чолаков.

Той е категоричен, че сформирането на следващо управление при нов парламент ще е по-сложно.

„Опозицията допусна голяма тактическа грешка със свалянето на председателя на Народното събрание, тъй като това ускори процесите на разпад в „Има такъв народ" и отново на дневен ден излезе темата, свързана с корупцията и мафията. Протестът, който видяхме в деня на сваляне на Минчев, показва, че това е тема номер едно за голяма част от българските граждани. Моите очаквания са, ако се стигне до предсрочни парламентарни избори, това ще доведе до консолидация на онези сили, които желаят истинска борба с корупцията", подчерта колегата му доц. д-р Милен Любенов в ефира на Bulgaria ON AIR.

„Виждаме, че доста противоречиви са вече отношението в „Има такъв народ". Все повече критични гласове се чуват към политиката, която ръководството води. А депутати продължават да се отцепват", коментира политологът.

Има спад в популярността на „Има такъв народ", коментира той.

„Оказа се, че сценарият, който те си бяха написали, не е бил добре обмислен, защото не си дадоха сметка, че във формациите има много опортюнисти, за които излизането от властта означава приключване на политическата им кариера. И те решиха да се прехвърлят на "по-големия кораб" - "Продължаваме промяната". Съображенията не са идеологически", посочи той.

Любенов поясни, че за новото оформящо се мнозинство ще стане ясно след вота на недоверие и очаква още депутати да напуснат ИТН, като според него президентът Румен Радев има огромна роля за дестабилизацията на правителството.

„Има синхрон в посланията на ГЕРБ, ДПС и президента Румен Радев, което е изненадващо за много хора. Да не забравяме, че президентът е този, който вкара Кирил Петков в голямата политика. Сега като че ли „разводът" между тях е окончателен. Не се наемам да спекулирам, но президентът допуска грешка и тя е стратегическа. Дали той ще се чувства по-добре с нов парламент, в който много по-голяма тежест има формации като „Възраждане" или „Български възход", попита допълни Чолаков.

Ако дебатите за вота продължат до късно, гласуването може да е в четвъртък

„Ако дискусията продължи до 19 часа във вторник, то не по-рано от 19 ч. в сряда може да се гласува вотът, но по-реалистично е това да стане в четвъртък сутринта”. Това каза експертът по конституционно право доц. Наталия Киселова в студиото на „Здравей, България”.

Тя обясни процедурата, която предвожда гласуването на вота на недоверие. По думите ú е предвидено самото гласуване да стане 24 часа след като приключат дебатите, защото се очаква през това време правителството да събере подкрепа. За да падне кабинетът, се изискват поне 121 гласа „За”. Гласовете „въздържал се” се отчитат като подкрепа в полза на правителството. А ако кабинетът „Петков” оцелее след този вот на недоверие, опозицията не може да внася друг със същата формулировка в следващите шест месеца, подчерта експертът по конституционно право.

Демонстрации преди дебатите по вота на недоверие

Преди дебатите и гласуването от парламента на вота на недоверие към правителството в София се планират протести „за" и „против" политиката на кабинета. Тази вечер в 18 часа пред президентството е насрочен „Марш за европейска България - в защита на парламентаризма и демокрацията", организиран от инициативата „Правосъдие за всеки", съобщава БНР.

В 18:30 пред парламента е насрочен граждански протест в подкрепа на правителството.

Такива демонстрации се очаква да се проведат и във вторник и в деня на гласуването от депутатите на вота на недоверие.

Във вторник пред парламента се организира и митинг на партия „Възраждане" с искане за оставка на правителството и свикване на предсрочни парламентарни избори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 0
Иван Митев
преди 1 година
С реално желание, правителството подсигурява своя политически провал. Кратко за ситуацията: България потребява метод за емитиране на пари без необходима защита за запазване на покупателната способност на парите. Нямането на необходима защита за запазване на покупателната способност на парите е съществената причина за сегашната инфлация в България. Централната банка няма капацитет за премахване на водещата причина за сегашната инфлация. Правителството е компетентно за инициатива за прекратяване на водещата причина за сегашната инфлация. Все още, правителството запазва неправилността. Заради държавната грешка, правителството, колкото повече помага заради инфлация толкова повече възникват щети. С неправилна структура на държавния бюджет, Министерството на финансите прикрива пропусканите фискални приходи. Щетите от нямането на необходима защита за запазване на покупателната способност на парите са повече от ползата от работата на министрите. Въведената практика намалява приходите и увеличава разходите в държавния бюджет. За временно спасение от държавен крах, правителството взима заеми за да плаща щети от своето поведение. Държавната грешка сътворява неограничени щети. Парите в държавния бюджет за заплащане на щетите от тази грешка са с ограничение. Тази недостатъчност на пари подсигурява политическия провал на Министър-председателя. След достатъчно време политическият провал на премиера е реалност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 0
Trustcrusher
преди 1 година
Следващият цитат от статията изчерпва всичко, което има да се каже за вота: Оказа се, че сценарият, който те си бяха написали, не е бил добре обмислен, защото не си дадоха сметка, че във формациите има много опортюнисти, за които излизането от властта означава приключване на политическата им кариера. И те решиха да се прехвърлят на "по-големия кораб" - "Продължаваме промяната". Съображенията не са идеологически", посочи той.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
dnp_m
преди 1 година
Както и по предната година. Тогава най-можещият в България ги изхарчи и януари взе още 5000000000 лв
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 4
Iblis
преди 1 година
Има ли някой да мисли, че този вот ще мине!?!? Простокиро ще е премиер докато не изпълни задачите, за които е назначен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Защото миcирката си ти. :)) аа, ето, вече си снесла опорката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
Борката
преди 1 година
ЗАЩО НИКОЯ МИСИРКА НЕ НАПИСА, КАК ИЗЧЕЗНАХА 9 000 000 000 ЛЕВА ЗА 9 ДНИ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
Платен , северомакедонците ще станат кандидати за ЕС и ще влезнат !! Сърбете нема !! И ще спираме да пишем на български , а ще пишем на северомакедонски ... :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
doba
преди 1 година
Дори и да не мине ще е с няколко гласа. Едва ли ще вършат работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
Борката
преди 1 година
А, то птичененцето по bTV даже чуруликало същото :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
Борката
преди 1 година
Едно птиченце разправя, че простохаглоКиро до седмица се канел да смъкне ветото на Македония. бай Ставри те чака ***, чака!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още