IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" ще вложи 10 млрд. долара за разработка на ирански газови находища

Руският президент Владимир Путин е на официално посещение в Иран, за да обсъди ситуацията в Сирия

13:48 | 19.07.22 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

"Газпром" ще инвестира 10 млрд. долара в газовото находище "Северен Парс" и в находището край о. Киш в Иран, съобщава ТАСС. Това е записано в меморандум за сътрудничество между иранската държавна компания NIOC и "Газпром", подписан по-рано днес (19 юли) в Техеран.

Руският президент Владимир Путин е на посещение в Иран и се очаква да се срещне със своя ирански колега Ебрахим Раиси, съобщават от Кремъл. Разговорите между двамата ще бъдат свързани основно със ситуацията в Сирия.

Euronews отбелязва, че визитата на Путин в Иран е под знака на обвиненията на САЩ, че Техеран ще достави на Русия бойни дронове, които да бъдат използвани в Украйна. В Белия дом смятат, че доставките ще бъдат направени още до края на този месец. Безпилотните самолети могат да бъдат използвани за насочване на ракетните удари от голяма дистанция, допълва NYT. Иран от десетилетия е сред водещите производители на дронове, допълва още американското издание.

В Техеран Путин ще разговаря и с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, допълват още от пресцентъра на руския президент. Очакванията са, че Путин и Ердоган ще дискутират и темата за Украйна, както и износа на зърнени култури от украинските черноморски пристанища.

В края на юни Владимир Путин направи първите си визити извън Русия след началото на войната в Украйна - в Таджикистан и Туркменистан. В Ашхабад руският президент вече разговаря с Раиси. Според стенограмата от срещата, публикувана от Кремъл, двамата са коментирали, че нищо няма да прекъсне търговско-икономическите отношения между Иран и Русия. И двамата държавни глави ги определят като стратегически.

"Газпром" от години има интерес към газовите проекти на Иран. Компанията дори отвори свой офис в ислямската държава, но до този момент още не е участвала в разработка на някое от находищата. Сега освен в газовия сектор, "Газпром" планира инвестиции и в шест петролни находища в Иран, допълва още ТАСС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 1
0pk
преди 1 година
Е не сварвам на сичките да ви отговарям, мноо сте напроисти. Пък а съм пропуснАл некой и на ский как се сърдите. Кажи ся, на кого какво да отговарям?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 1 година
отговори на зелката, затапен плъв ! :D:D .. и аз съм решил да вложа 100 газилиона в образованието ти, ако остане ще дам и на императрицата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 0
evlogi
преди 1 година
Да побърза,че догодина я ги има, я не..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 2
Борката
преди 1 година
https://rutube.ru/video/1194e9d9037d04604a42b91681923897/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
0pk
преди 1 година
Ахаа, начи мъжа ти е от Варна? По пътя на логиката, начи е готин човек (ама как ли те търпи такваз приказлива не знам...). Дай сега да продължим да изясняваме, кое беше по-напред: Американскоевропейските санкции започнаха преди "агресивната агресия" на руснаците срещу иначе така миролюбивите украинци или след това? Може би руснаците правиха революции из укрия и раздаваха курабийки по майданите? Много надалеч ли отидох с причинно следствената връзка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
юрист
преди 1 година
''...Я ми разпраи, кое беше първо ..'' Веднага ще ти го напиша- ПЪРВО беше започването на руската агресивна ВОЙНА в Украйна, а ПОСЛЕ дойдоха и репресалиите във вид на ЕС и американски санкции срещу русия. Нима ти не намираш причинноследствена връзка между двете неща, въпреки, че съм ги писала в този сайт ен брой пъти, м...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 2
юрист
преди 1 година
''...Ехее, къде са изгуби кака?...'' Във Варна- на гости при свекървата;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
0pk
преди 1 година
Ехее, къде са изгуби кака? Липсваха ми последователните ти коментари от по неколко страници, дето ги четях по диагонал. Я ми разпраи, кое беше първо - някой им открадна парите и им спря софра и те отмениха лицензите или първо те отмениха лицензите и после им спряха софта и им конфискуваха кинтите? Когато един юрист не улавя причинно следствената връзка, начи толкоз е учил дето се вика...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
Чети бре ... меморандум в бъдеще време ... :))) ... Нищо няма да влагат ... Пишат си паметни бележки ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
юрист
преди 1 година
Да- НЯМАТ пари и технологии, но се афишираха като пиратите на Европа- с чужда пита помен искат да правят. Нали русия ще внася ПИРАТСКИ западни и американски технологии- да видим какво ще предоставят на иранците, след като е достатъчно да им се резне софтуера на тези технологии от законният собственик на ЛИЦЕНЗИТЕ им, и край с руските ''инвестиции'';D Така се случва с пиратските покупки- еуснациет ще ги доставят на иранците БЕЗ гаранционно обслужване, законни доставки на резервни части, законни доставки на електронни компоненти- щото руснаците НЕ ИСКАТ да плащат законните лицензи на ЗАПАДНИТЕ И АМЕРИКАНСКИТЕ ФИРМИ, а без тези лицензи НЯМА руска инвестиция;0 Дори машините/ сондите, с които руснаците вадят газ от Ямал, за да го доставят до Европа,са С АМЕРИКАНСКИ технологии и лицензи- КРЪЦ на лицензите и КРЪЦ на руските ''инвестиции'' в иран;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още