IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Белгийският премиер предупреди за 5 до 10 „трудни“ зими за Европа

Някои сектори са изправени пред сериозни трудности с тези високи цени на енергоносителите, каза Александър де Кро

22:21 | 22.08.22 г. 5
Автор - снимка
Създател
Александър де Кро. Снимка: Bloomberg LP
Александър де Кро. Снимка: Bloomberg LP

Следващите „пет до десет зими ще бъдат трудни“ – за това предупреди белгийският премиер Александър де Кро на фона на продължаващия ръст на цените на газа в Европа.

„Развитието на ситуацията е много трудно в Европа“, каза Де Кро пред репортери, цитиран от Bloomberg. „Някои сектори са изправени пред сериозни трудности с тези високи цени на енергоносителите“, допълни той.

Неговите коментари бяха направени на фона на данните, че цената на природния газ в Европа е нараснала с около 15 пъти тази на средната за лятото, като рисковете за нови съкращения на доставките от Русия растат.

Най-големият единичен риск от последиците от украинската война е възможността европейската солидарност да бъде разрушена, коментира белгийски представител. Според него подобен изход би подкопал енергийните пазари и би влошил усилията за енергиен неутралитет до 2050 г.

Бенчмарковите европейски газови фючърси поскъпнаха с до 21%, а германският ток достигна цена от 700 евро за мегаватчас в понеделник за първи път. По-рано стана ясно, че ключовият газопровод „Северн поток“ ще спре доставките за три заради поддръжка, считано от 31 август. Това отново разпали притесненията, че връзката може да не поднови подаването след този срок.

Според Де Кро Белгия може да устои на кризата, ако „се подкрепяме в тези трудни времена“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
valentino29
преди 1 година
До: Скъсана_УшанкаПрякорът който сте си сложили ,ви отива много. : )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 7
Импeраторът
преди 1 година
Имало сме по-тежки ... предполагам всеки ще иска тежка зима в Европа пред най-добрата такива в орска русия. Най-малкото имаш вътрешна тоалетна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 12
zelka007
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС ... Завивай се като дремваш на отворен прозорец , студено е трия дни . Виж кат понастинеш малко и почваш пак да плещиш несвързани неща ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 14
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРССКалега, я вижу что вьi на килима уже бьiл. Как там,шомполь хорошо работал? Мдаа, вова не смилил се над тебя...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 15
Р?мператоръ
преди 1 година
Една зима, чичко. Най-късно до края европейските народи ще ви избeсят с колегите ви. Вашите наследници ще се наредят на червеното килимче пред император Вова и той ще се смили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още