IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Еманципирането от руския газ е необратимо

От ключово значение за пазара ще са доставките на "Газпром" за Германия, смята Николай Ваньов

12:00 | 22.08.22 г.

Процесът по еманципирането от руския газ е необратим, смята Николай Ваньов, управляващ директор на MK Brokers. Пред Bloomberg TV Bulgaria той поясни, че това няма да стане през следващите месеци, защото е свързано с изграждането на нови алтернативни маршрути за доставки и терминали за втечнен газ. Те вече се строят, но едва ли ще станат преди началото на новия отоплителен сезон.

"Европа, ще не ще, малко или много, ще разчита на руски газ през тази зима", допълни той.

Според Ваньов от ключово значение за пазара ще се доставките на "Газпром" за Германия и дали тя ще има достъп до алтернативни източници. "Октомври-ноември ще са ключови месеци за икономическото развитие за много време напред", категоричен е експертът.

Той прогнозира, че при стабилизиране на цените на енергоносителите европейската икономика може да тръгне отново нагоре. Ако обаче има нов ръст на инфлацията заради скъпата енергия, то можем да станем свидетели на стагфлация. При цените на другите суровини има "известен прайсинг на рецесия" - сериозно отстъпление и от цените на стоманата, и на никела. Цената на пшеницата пък е с около 30-40% надолу.

Ваньов е категоричен, че световните пазари в момента са в изчакване в каква посока ще поеме Федералният резерв. Според него борсовата търговия далеч не подсказва кризисна среда, като вече се наблюдава и връщане на ръстовете и при европейските акции.

Какво още разказа Николай Ваньов можете да видите във видеото

Още коментари можете да откриете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още