fallback

Николай Милков: Присъединяването на България към Шенген е „стар и болезнен проблем"

Служебният кабинет ще изпълни една историческа задача – да направи България средиземноморска страна, изтъква служебният външен министър

12:45 | 04.09.22 г. 1
Автор - снимка
Създател

Присъединяването на България към Шенгенското пространство е „стар и болезнен проблем“ в българската политика, заяви пред БНР служебният външен министър Николай Милков.

В служебния кабинет се работи по темата на административно ниво, добави той.

По отношение на натрупалите се кризи, с които се сблъсква Европейският съюз (ЕС) , в това число и пандемията от коронавирус, прекъсването  на веригите на оставки, недостига на основни стоки, липсата и повишаването на енергийните суровини, Минков заяви, че те разкриват нови слабости, които „ние трябва да преодолеем, за да постигнем една по-конкурентна хомогенна и единна Европа“.

Според него тези кризи изискват спешно пренастройване на съществуващите инструменти и политики в областта на отбраната, енергетиката, икономиката.

По отношение на морските пътища и тяхното компрометиране от други страни, Милков заяви, че се полагат усилия с гръцките партньори за развиване на проекти като този в Александруполис.

"Ще изпълним една историческа задача – България да бъде средиземноморска държава“, изтъкна министърът, добавяйки: "Имаме всички основания да мислим, че от 1 октомври интерконекторната връзка ще заработи".

Относно посещението в ОАЕ, където Милков беше част от делегацията на президента Румен Радев, външният министър каза, че интересът към контактите между бизнесите от двете страни е бил много голям.

"Беше проявен много сериозен интерес към сътрудничеството с България. Ние не отидохме да молим за инвестиции“, изтъкна Милков, добавяйки: „Есента у нас ще бъде открит офис на държавния инвестиционен фонд на ОАЕ“.

По думите му е бил проявен интерес към пристанище Варна и към разкриване на голям капацитет за складиране на петрол до Бургас.

За предсрочните парламентарни избори на 2 октомври в чужбина ще бъдат разкрити 750 секции за гласуване, като към момента са разкрити 734 от т.нар. автоматични секции, сподели Милков.

На 6 септември изтича срокът за подаване на заявленията за гласуване зад граница. В зависимост от тези заявления е възможно да бъдат разкрити още секции. Подадените заявления към момента са около 30 000, като 17 000 от тях са в Турция.

По данни на външното министерство се очаква да бъдат разкрити 750 секции в над 60 държави. Ситуацията е такава, че секциите в чужбина се разкриват служебно, на база на данни от предишни избори, каза още Милков.

Броят на секциите министърът определи като "близо до поставените рекорди".

По въпроса за разкриването на секции за гласуване на територията на Украйна Милков обясни, че тази седмица предстои заминаването на работна група, която да установи ситуацията и условията за възобновяването на работата на посолството ни в Киев.

"Ние се надяваме, че до края на септември посолството в Киев ще възстанови своята дейност“, изтъква Милков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:57 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Политика виж още