IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК препоръча спиране на 7,5 млрд. евро за Унгария заради притеснения за корупция

Предложението на изпълнителния орган на ЕС трябва да бъде одобрено от правителствата на страните членки

13:10 | 18.09.22 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейската комисия предложи за първи път да замрази 7,5 млрд. евро от бюджета си за Унгария заради обвинения в корупция и измами, предава Bloomberg.

Комисията предложи да замрази финансирането като част от новите си правомощия по т. нар. механизъм за условност, се казва в публикувано в неделя съобщение. Наказанието трябва да бъде одобрено от страните членки на блока.

„Днес Европейската комисия предложи мерки за бюджетна защита на Съвета въз основа на регулацията за условност“, се казва в съобщението в неделя. „Целта е да се гарантират защитата на бюджета на ЕС и финансовите интереси на съюза срещу нарушения на принципите на върховенството на закона в Унгария“, се допълва в съобщението.

"Причината са нарушения на върховенството на закона, които компрометират използването и управлението на средства на ЕС", заяви еврокомисарят по бюджета Йоханес Хан, цитиран от Ройтерс. "Не можем да заключим, че бюджетът на ЕС е достатъчно защитен", допълни той. 

Хан отбеляза системни нередности в законите за обществени поръчи в Унгария, недостатъчни защити срещу конфликти на интереси, слабости в ефективното правораздаване и пропуски в други антикорупционни мерки. 

Хан добави, че Комисията препоръчва замразяването на около една трета от кохезионните фондове, предназначени за Унгария, от споделения бюджет на блока за 2021-20217 г. на обща стойност 1,1 трлн. евро. 

Въпросните 7,5 млрд. евро съставляват 5% от очаквния БВП на Унгария за 2022 г.

Унгарският премиер Виктор Орбан наруши демократичните основи на ЕС след безпрецедентна консолидация на властта, при която пренаписа конституцията, промени изборните правила и разшири влиянието си върху съдилищата, медиите, културата и образованието. При управлението му от 2010 г. насам Унгария изгуби позиции в индекса за възприятие на корупцията на „Трансперънси Интернешънъл“ и сега е на последно място в ЕС след България, отбелязва Bloomberg.

Финансов интерес

Разтревожен от ходовете за подкопаване на независимостта на съдиите, правата на малцинствата и приоритет на правото на ЕС, блокът създаде нов механизъм за защита на финансовите си интереси срещу страни членки, обвинени в отстъпление от демокрацията. Унгария е първата засегната страна, въпреки че Полша, където ръководителите следват политиките на Орбан, също е застрашена от сходно наблюдение в бъдеще.

Спорът с ЕС засегна унгарските активи, като форинтът изгуби над 10% от стойността си спрямо еврото тази година. Инвеститорите посочват несигурните перспективи за средствата от ЕС като фактор, който допринася за непропорционалните разпродажби. Колебанията на унгарския форинт спрямо други валути в региона. Графика: Bloomberg LP Колебанията на унгарския форинт спрямо други валути в региона. Графика: Bloomberg LP

Миналия месец страната предложи да създаде антикорупционна агенция и да промени закони, включително за обществените поръчки, за да успокои притесненията на изпълнителния орган на ЕС.

Правителствата на страните членки на съюза трябва да вземат до един месец окончателното решение за орязването на средствата за Унгария с възможност за удължаване на срока с два месеца. Необходимо е квалифицирано мнозинство от страни членки, за да влезе в сила предложението на Комисията.

Орбан не губи време и разпрати свои представители, за да убеждават колегите си да гласуват срещу спирането на парите.

„Унгарското правителство е готово да предостави гаранции, за да е сигурно, че унгарският народ ще получи средствата, на които има право“, написа в четвъртък министърът на правосъдието Юдит Варга във Facebook след среща в Париж със съветника по европейските въпроси на френския президент Еманюел Макрон Гаранс Пино.

Тази седмица евродепутати заявиха, че изпълнителният орган на ЕС е позволил проблемите в Унгария да гноят твърде дълго, а липсата на решителни действия „допринесе за срива на демокрацията там“.

„Ненаказаните нарушения на върховенството на закона подкопават демократичните институции и в крайна сметка засягат човешките права и живота на всички в страната, където тези нарушения са извършени“, се казва още в резолюцията на Европейския парламент.

ЕК вече блокира около 6 млрд. евро, предназначени за Унгария, в отделни стимули за възстановяване на икономиката след COVID заради същите опасения за корупция. 

Унгария има нередности в близо 4% от изразходваните средства на ЕС през 2015-2019 г., най-лошия резултат сред 27-те страни членки на съюза, сочат данни на антикорупционния орган ОЛАФ, цитирани от Ройтерс. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:34 | 18.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
mr. Yoda
преди 1 година
До: melon - Заради тъмната сила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
melon
преди 1 година
Интересно защо не приложиха такива мерки и в Бантустан, а напоиха обилно корупцията...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още